Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Παραγωγή αιθέριων ελαίων: Να η ευκαιρία!


aitheria-elaia
Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με την κρίση που βιώνουμε όλοι την τελευταία τριετία. Ας μου επιτραπεί όμως να αναφέρω ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ή και ηθική. Φαίνεται, ότι ο κόσμος μέσα σε αυτή τη δίνη και την καθημερινή πίεση που υφίσταται, κινδυνεύει να απεμπολήσει τις ιδέες του, τις επιδιώξεις του, τα ονειρά του.


Βέβαια, εύλογα θα πει κάποιος ότι μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, του στραγγαλισμού των επιχειρήσεων, της βύθισης της αγοράς, εν γένει, σε όλο και βαθύτερα επίπεδα, δεν μπορούμε να είμαστε αιθεροβάμμονες και να κυνηγάμε το «όνειρο». Εδώ όμως είναι το κρίσιμο σημείο, που πρέπει να σταθεί κανείς στα πόδια του και να αντιταχθεί σε αυτήν την «μιζέρια» στην οποία όχι άδικα έχει περιπέσει ο Έλλην πολίτης.
Χωρίς πολλά λόγια, θα πρέπει να ενεργήσει τάχυστα και να αποσπάσει από το Κράτος την όποια δυνατή βοήθεια του παρέχει. Μη βιαστείτε να πείτε ότι το Κράτος μέχρι τώρα απομυζά τον πολίτη. Η απάντηση είναι ότι ο πολίτης και ιδιαίτερα ο παραγωγός που θέλει να δραστηριοποιηθεί έχει τώρα μια ευκαιρία. Πρώτα, πρέπει μα καταστρώσει το επιχειρηματικό του πλάνο και συγκεκριμένα: να κάνει ο ίδιος ή να αναζητήσει μια τεχνικο-οικονομική μελέτη της επιχείρησης στην οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί.  Δεύτερο, πρέπει να αναζητήσει πηγές χρηματοδότητσης που αυτή την περίοδο καλύπτει το ΕΣΠΑ στους τομείς εμπορίου, τουρισμού και μεταποίησης. Ακόμα πιο ειδικά, στον γεωργικό κλάδο, δίνεται η ευκαιρία της δραστηριότητας στη μεταποίηση με επιδότηση υπεραρκετή για τη χρηματοδότηση σχεδόν όλων των εξόδων εγκατάστασης και λειτουργίας της επιχείρησης «παραγωγή αιθέριων ελαίων». Ο ομώνυμος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας είναι ο 20.53.1.
Η ελληνική χλωρίδα σφύζει από ποικιλία ειδών: πάνω από 6000 είδη έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο. Από αυτά τα 500-600 είναι αρωματικά. Αναμεσά τους υπάρχουν πολύ περισσότερα υποείδη και ποικιλίες. Γιατί να μην εκμεταλευτούμε τις άριστες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας, που είναι η μαγιά για την άριστη παραγωγή αιθέριων ελαίων; Γιατί να το κάνουν αυτό χώρες, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, πολύ υποδεέστερες ως προς την ποιότητα της παραγωγής των αιθέριων ελαίων, και να μην επιχειρούμε έμεις, που έχουμε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα;
Μέσα από την επιχειρηματική αυτή δράση,  η οποία απαιτεί και γνώσεις και φροντίδα και ασφαλώς χρήματα μπορεί να παράξει κάποιος καινοτόμα προϊόντα και να πειραματιστεί πάνω σε μια πλειάδα ειδών ή ποικιλιών αρωματικών φυτών, που θα του επιφέρουν μεσο-μακροπρόθεσμα ένα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα. Πλέον, δεν υπάρχει εύκολο κέρδος. Πρέπει να υπάρχει όμως ο σπινθήρας που θα εκκινήσει την μηχανή της παραγωγικής ανάπτυξης και της στροφής της πρωτογενούς παραγωγής σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα αιθέρια έλαια, που θα αναδύουν το «άρωμα» της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου