Στους βιομήχανους ο Αλέξης Τσίπρας δεν χαρίστηκε. Και να επιστρέψουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις τους ζήτησε, και κατά της μείωσης των μισθών τάχθηκε, και τις αποκρατικοποιήσεις καταδίκασε, και σίγουρα έκανε κάποιους να ανατριχιάσουν με το όνομα του Λένιν, αν και είχε προλάβει πριν από αυτόν να τους σοκάρει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τις αναφορές του στο Μαρξ.
Επί της ουσίας πάντως, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε γνωστά σημεία του προγράμματος του, τα οποία χρήζουν εξειδίκευσης χωρίς να προσθέσει κάτι καινούργιο. Και είχε μια αγωνία, την οποία έχει ήδη καταγράψει το newpost.gr να ακυρώσει τις προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε «μύθους» τα περί βελτίωσης του κλίματος στην οικονομία και τα περί φωτός στην άκρη του τούνελ και απαξίωσε τη «μυθολογία» αυτή, ως το τελευταίο στάδιο της μνημονιακής πολιτικής.
Η αγωνία είναι κατανοητή, οι πολίτες δεν δείχνουν συμμερίζονται την απαισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό μπορεί να του στοιχίσει εκλογικά. Για να ξεπεράσει το πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική και τη ρητορική του, παρουσιάζοντας πειστικές και ρεαλιστικές θέσεις για τη διακυβέρνηση, αυτό όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν δείχνει να είναι προτεραιότητα κανενός στο κόμμα.
Το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα γίνει με τις συνιστώσες. Το πουσάρει άλλωστε και η ηγεσία, εκτιμώντας ότι αυτό είναι ένα μέτωπο που τη βολεύει. Ποιος δεν θέλει ένα κόμμα ανοικτό στους πολίτες και χωρίς οργανωμένες ομάδες που απολαμβάνουν διάφορα προνόμια;
Το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών από χθες, το πήρε πάνω του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Σε συνέντευξη που έδωσε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό στο «Κόκκινο» είπε ότι «η απόφαση για την ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λαϊκή εντολή» αλλά και ότι «ο χρόνος δεν είναι άπειρος ούτε είναι ουδέτερος».
Με έμφαση πρόσθεσε, ότι πήρε «εντολή για κόμμα ανοιχτό, κόμμα των μελών» και ότι «δεν ξέρει στον κόσμο κανένα κόμμα που να λειτουργεί ως κόμμα σε ενιαία συσκευασία πολλών κομμάτων».
Σε μια αποστροφή που έδειξε καθαρά ότι ζητάει από τις συνιστώσες να βιαστούν και ότι θέλει να τελειώνει με το ζήτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά δεν μπορει και να περιμένουμε το ραντεβού με την ιστορία για το πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες οι υποκειμενικές στον καθένα μας ξεχωριστά».
Για τη μεγαλύτερη συνιστώσα, το ΣΥΝ, είπε ότι θα προτείνει την αυτοδιάλυση μέσα από μια συλλογική απόφαση και της ένταξή των μελών του στο ΣΥΡΙΖΑ ως φυσικά πρόσωπα.
Στους υπόλοιπους έδωσε την επιλογή, είτε να ενταχθούν στον ενιαίο φορέα ως τάσεις, κάτι που θα σημαίνει όμως ότι θα δεσμεύονται απόλυτα από τις συλλογικές αποφάσεις ή να παραμείνουν εκτός με καθεστώς παρατηρητή. Και έδειξε επίσης, ότι στο συνέδριο θέλει να ξεμπερδευει και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την εσωκομματική αντιπολίτευση:
«Ανοιχτές οι τάσεις, ανοιχτές οι απόψεις, αλλά δεν μπορεί να πηγαίνουμε στα συνέδριά μας και να καταγράφουμε διαφορετικές παρατάξεις», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα προτείνει να εκλέγονται τα μέλη από ενιαία λίστα ώστε να σπάσουν οι φράξιες και όχι από χωριστές, όπως έγινε στη Συνδιάσκεψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο μήνες καβγάδες μπροστά του και η συγκυρία δεν είναι με το μέρος του. Όσο για τον κ. Τσίπρα, μπορεί να βρήκε πρόσφορο πεδίο μάχης. Αν δεν διαλυθούν όμως η συνιστώσες, η επιλογή αυτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Θέμης Δαγκλής
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου