Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Το BBC για τη σφαγή των Καλαβρύτων και τις γερμανικές αποζημιώσεις


kalavrita massacre
Μεγάλο ρεπορτάζ για την σφαγή των Καλαβρύτων και τις αποζημιώσεις με τίτλο «Οι πολεμικές διεκδικήσεις που χωρίζουν την Ελλάδα και τη Γερμανία» φιλοξενεί η ιστοσελίδα του BBC.

O συντάκτης, Mark Lowen, μεταβαίνει στην Πελοπόννησο και τα Καλάβρυτα και μεταφέρει την μαρτυρία του Δημήτριου Δημόπουλου, ενός από τους επιζήσαντες της μεγάλης σφαγής των Ναζί, που έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και κόστισε τη ζωή σε ολόκληρο τον ανδρικό πληθυσμό της μικρής πόλης: 498 άνδρες άνω των 12 ετών.
Εβδομήντα χρόνια μετά, η σφαγή των Καλαβρύτων είναι μία από εκείνες, οι οποίες πυροδοτούν τις αντίστοιχες διεκδικήσεις της Ελλάδας.
Σήμερα, το σχολείο που στοιβάχθηκαν τα γυναικόπαιδα την ώρα που καιγόταν ολοσχερώς η πόλη και θανατώνονταν οι άνδρες, έχει μετατραπεί σε μουσείο και ο 83χρονος κ. Δημόπουλος, ενθυμούμενος ακόμα τις λεπτομέρειες της βαρβαρότητας με το διαμελισμένο κορμί του πατέρα του, εκφράζει την απαίτηση οι Γερμανοί να πληρώσουν. Με βάση όσα φρικτά ανακαλεί, ταυτίζει στο μυαλό του τη λέξη «Γερμανός» με τον «διάβολο».
Το δημοσίευμα φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ κάνει αναφορά στο ιστορικό της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και στην παρούσα απροθυμία του Βερολίνου να ανταποκριθεί. Ο Wolfgang Schäuble απέρριψε τις απαιτήσεις αντιπροτείνοντας μεταρρυθμίσεις και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Καγκελαρίου για τις διεθνείς σχέσεις, Philipp Missfelder επιχειρεί αντιπερισπασμό, δηλώνοντας:
«Γιατί η Ελλάδα δεν προσπάθησε να διαπραγματευτεί αυτό το ζήτημα όταν μπήκε στην ευρωζώνη εξαπατώντας την ΕΕ και την ΕΚΤ;  Δεν καταλαβαίνουμε τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Η Γερμανία και ειδικά ο Γερμανός φορολογούμενος επιδεικνύει αλληλεγγύη με μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα και εντέλει θα μας στείλουν έναν λογαριασμό για κάτι πολύ μακρινό στην ιστορία μας και οριστικά επιλυμένο».
Όπως όμως επισημαίνεται και από το δημοσιογραφικό κείμενο, το θέμα, που πάντα ζει στις μνήμες πολλών, έχει ξανά ανακύψει επισήμως ανάμεσα στους συμμάχους πλέον, την Ελλάδα και τη Γερμανία και η προβολή του θέματος από τον διεθνή Τύπο αποδεικνύει τη σοβαρότητά του…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου