Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Διεθνής έκθεση-κόλαφος για το ΕΣΡ


Κόλαφος  για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι η έκθεση του ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού Freedom House που προωθεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεση μάλιστα, γίνεται ειδική μνεία στα πρωτοφανή πρόστιμα που έχει επιβάλει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον Real Fm.
 
Όσο κι αν φαντάζει απίστευτο, σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις χώρες με  «Εν μέρει Ελευθερία του Τύπου» . Η χώρα μας αξιολογήθηκε με 41 βαθμούς έναντι 30 που είχε πέρυσι και βρίσκεται στην 85η θέση μεταξύ των 197 χωρών που εξετάστηκαν.

«Η συνολική μείωση στην ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης παγκοσμίως το 2012, χαρακτηρίστηκε από δραματική μείωση στο Μάλι, επιδείνωση στην Ελλάδα και περαιτέρω σύσφιξη των ελέγχων στην Λατινική Αμερική» , τονίζει ο Οργανισμός, συμπληρώνοντας: «Το Μάλι υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση της δεκαετίας στον ετήσιο δείκτη, λόγω του πραξικοπήματος και την κατάληψη του βόρειου τμήματος της χώρας από ισλαμιστές μαχητές και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δέχθηκαν μία σειρά πιέσεων, ως αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης».
Αυτό αποτέλεσε, όπως επισημαίνεται, έναυσμα για την υποβάθμιση των δύο χωρών, που πλέον κατατάσσονται σε εκείνες με «Εν μέρει ελευθερία του Τύπου» .
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κομμάτι της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, η αλλαγή στην κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου οφείλεται στο εξής :
«H Ελλάδα έπεσε σε καθεστώς εν μέρει ελευθερίας του (partly free) εξαιτίας ενός όλο και πιο εχθρικού πολιτικού, οικονομικού και νομικού περιβάλλοντος για τον Τύπο, της αύξησης του εκφοβισμού και των επιθέσεων σε δημοσιογράφους, του κλεισίματος ή των περικοπών σε πολλά μέσα ενημέρωσης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μίας συνακόλουθης μείωσης στην πολυφωνία και την ολοκληρωμένη και ακριβή ενημέρωση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας».
Παράλληλα, ξεκινώντας την καταγραφή της «φίμωσης» του Τύπου στην Ελλάδα, ο Οργανισμός  αναφέρεται στον Real Fm:
«Το Φεβρουάριο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ένας ανεξάρτητος οργανισμός που επιβλέπει τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα-επέβαλε πρόστιμο στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ύψους  25.000 ευρώ για τα σχόλια που έγιναν στον αέρα από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα σχετικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τα οποία κρίθηκαν ως δυσφημιστικά».

Η Ελλάδα φιγουράρει στον Χάρτη με τις χώρες στις οποίες παρατηρήθηκαν οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου. Η φωτογραφία που επιλέχθηκε μόνο υπερηφάνια δεν μπορεί να μας γεμίζει, καθώς δείχνει την φωτορεπόρτερ Άννα Μπόλαρη να δέχεται επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας τον Οκτώβριο του 2011.



Στην έκθεση του Οργανισμού γίνονται αρκετές αναφορές στην Ελλάδα, όλες με αρνητικό περιεχόμενο…
 «Οι οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την ελευθερία των ΜΜΕ σε αρκετές δημοκρατίες. Οι περικοπές σε προσωπικό και τα λουκέτα σε μέσα ενημέρωσης έχουν μειώσει την ποικιλία του περιεχομένου  και έχουν καταστρέψει την ικανότητα των μέσων να διαδραματίζουν το ρόλο του ανεξάρτητου παρατηρητή και να κρατούν τους πολίτες επαρκώς ενημερωμένους. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην Νότια Ευρώπη το 2012, ειδικά στην Ελλάδα και την Ισπανία, ήταν το αποκορύφωμα μετά τις οικονομικές πιέσεις που ήδη μάστιζαν τις επιχειρήσεις του Τύπου στα κράτη της Βαλτικής και αλλού στην Ευρώπη», σημειώνεται στην έκθεση του Freedom House.  
Παρεμφερής είναι και παρακάτω επισήμανση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Δυτική Ευρώπη:
«Η περιοχή κατέχει σταθερά τα υψηλότερα επίπεδα στην ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως, όμως ο μέσος όρος της υπέστη μία άνευ προηγούμενου πτώση το 2012.   Οι συνθήκες για τον Τύπο στην Ελλάδα επιδεινώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, οδηγώντας την χώρα στην κατηγορία με «Εν μέρει ελευθερία του Τύπου», ενώ μικρότερη ολίσθηση σημειώθηκε στην Ισπανία, επίσης ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου