Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Οι 37 μέρες της απεργίας του 1988 που έληξε δικαστικά

Του Απόστολου Λακασά
Από το 1988 χρονολογείται απεργία καθηγητών κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα αιτήματά τους ήταν οικονομικά και η απεργία τους είχε διάρκεια 37 ημέρες. Στο τέλος οι εκπαιδευτικοί πέτυχαν αύξηση αποδοχών περίπου 30%. Συγκεκριμένα, στις 7 Μαΐου 1988, οι καθηγητές αποφάσισαν με πλειοψηφία απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Η απεργία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική και έληξε στις 23 Ιουνίου.


Οι εξετάσεις άρχισαν αμέσως μετά και οι εκπαιδευτικοί πέτυχαν τη χορήγηση υπερωριακού επιδόματος εξωδιδακτικού έργου και επιδόματος βιβλιοθήκης, τα οποία προσέγγισαν συνολικά τις 25.000 δρχ. Εκτοτε δεν έγινε απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, δεν έλειψαν όμως μεγάλες κινητοποιήσεις. Ενδεικτικά, με βάση άρθρο για την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας Κ. Θεριανού και Χ. Κάτσικα:

• Τον Μάιο του 1990 ξεσπά μία από τις μεγαλύτερες απεργίες, κυρίως με μισθολογικά αιτήματα. Η ΟΛΜΕ αποφάσισε απεργία μετά το Πάσχα μέχρι και την περίοδο των εξετάσεων. Από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου και για περίπου δύο μήνες πραγματοποιούνται 10 συλλαλητήρια στην Αττική και αντίστοιχα σε όλες τις πρωτεύουσες νομών. Αποφασίζεται από το υπ. Παιδείας αναβολή των γενικών εξετάσεων και παράταση του διδακτικού έτους μέχρι τις 31 Ιουλίου. Στις 16 Ιουλίου, αρχίζουν οι γενικές εξετάσεις «σε βαριά ατμόσφαιρα και με συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών έξω από τα εξεταστικά κέντρα», όπως ανέφερε η ΟΛΜΕ στις 16/7/1990.

• Στις 22/11/1990 δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα προεδρικά διατάγματα που αναφέρονται στην οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα διατάγματα επαναφέρουν τις εξετάσεις και τη βαθμολογία στο δημοτικό και το γυμνάσιο και καθιερώνουν τις «μονάδες παιδαγωγικού ελέγχου» για τη διαγωγή των μαθητών. Τα μέτρα προκαλούν τις αντιδράσεις των μαθητών σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση είναι τεταμένη και είναι ενδεικτικό ότι φτάνουν να γίνουν συγκρούσεις ανάμεσα σε «καταληψίες» και «αντικαταληψίες» μέσα και έξω από τα κατειλημμένα σχολεία. Σε μία από αυτές σκοτώνεται στην Πάτρα ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας στις 8/1/1991. Η παραίτηση του τότε υπουργού Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλου και η ανακοίνωση από τον νέο υπουργό Γιώργο Σουφλιά ότι τα Π.Δ. θα συζητηθούν εξαρχής εκτονώνουν την κατάσταση.

• Τον Ιούνιο του 1998 ξεσπάει νέα κόντρα εκπαιδευτικών - κυβέρνησης λόγω της κατάργησης της επετηρίδας και της θεσμοθέτησης διαγωνισμού, μέσω ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη στα σχολεία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (11 - 15/6) 30 εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα πολιορκούνται από 15.000 αδιόριστους και μόνιμους εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

• Λίγους μήνες αργότερα, μπαίνουν στον χορό των κινητοποιήσεων οι μαθητές, προχωρώντας σε καταλήψεις από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Ιανουάριο του 1999, με αίτημα την κατάργηση των ν. 2525/97 και 2640/98, που αφορούν στη δομή του λυκείου και στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα 2/3 των λυκείων και περίπου 200 γυμνάσια τελούν υπό κατάληψη. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές έως τις αρχές του Φεβρουαρίου 1999. Μάλιστα, γίνονται και καταλήψεις δημοτικών σχολείων με αιχμή την υποχρεωτική επαναφορά του ορίου των 30 μαθητών ανά τάξη.





http://www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου