Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τέσσερις ελληνικές τράπεζες


Συνεχίζονται οι καλές ειδήσεις από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, αφού μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την περασμένη Τετάρτη, σειρά είχαν σήμερα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Ειδικότερα, ο Fitch αναβαθμίζει σε B- από CCC την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank. 

Ειδικότερα, ο οίκος αναβαθμίζει σε B- από CCC την πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, έπειτα από την αντίστοιχη αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. 

Η Fitch αποδίδει την αναβάθμιση στην ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου και στο πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα

Σημειώνει παράλληλα, ότι στο εξής λαμβάνει υπόψη της για την αξιολόγηση του κλάδου μόνο τα θεμελιώδη των ίδιων των τραπεζών, καθώς θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει πια την ικανότητα να τις στηρίξει οικονομικά (με δεδομένο το μεγάλο πακέτο διάσωσης που έχει λάβει και την εξασθενημένη φερεγγυότητά του). 

Όπως σημειώνει η Fitch, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας άντλησης κεφαλαίων, στις επόμενες εβδομάδες, η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής θα είναι πάνω από το 8%, της Eurobank στο 10,9%, της Alpha στο 13,9% και της Πειραιώς στο 14,3%.

Ο οίκος παράλληλα τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εντονότερων πιέσεων στην ποιότητα ενεργητικού τους, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες ανησυχίες για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. 

Εντοπίζει, παράλληλα, προκλήσεις στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και ενοποίησης, ειδικά με δεδομένες τις αδύναμες οικονομικές συνθήκες, καθώς οι προβλέψεις του κάνουν λόγο για ύφεση 4,3% φέτος. 

Η Fitch εκτιμά ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση το 2013, καθώς η κερδοφορία και η ποιότητα ενεργητικού θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Στη συνέχεια, όμως, οι πιέσεις στα κεφάλαια θα μετριαστούν, εκτός και εάν υπάρξει κάποια μεγαλύτερηή βαθύτερη ύφεση. 

Επίσης, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κλάδου θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2013, αν και με ρυθμούς χαμηλότερους σε σχέση με αυτούς που καταγράφηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου