Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Το Associated Press κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκλοπές!


AP-Praesident-Gary-Pruitt-Archiv-
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ, Associated Press, εκτοξεύει βαριές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης της χώρας: Καταγγέλλει ότι έγινε αντικείμενο κατασκοπείας από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ, η Αρχή προμηθεύτηκε μυστικά περισσότερα από 20 τηλεφωνικά αρχεία της επιχείρησης και των δημοσιογράφων της. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τηλεφωνική λίστα χρονικού διαστήματος δύο μηνών κατά τις αρχές του 2012.  Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ισχυρίζεται ότι ενημερώθηκε επισήμως για το γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα φέτος.
Σύμφωνα με το Associated Press, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θέλησε να παράσχει καμία πληροφορία για την αφορμή των ενεργειών της. Φημολογείται ότι οι υποκλοπές σχετίζονται με ματαιωθέν τρομοκρατικό χτύπημα, για το οποίο το πρακτορείο είχε μεταδώσει ειδήσεις τον Μάιο του 2012. Στα πλαίσια του ρεπορτάζ του, αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες επιχείρησης της CIA στην Υεμένη, δια της οποίας ανακόπηκε σχέδιο της Αλ-Κάιντα να τοποθετήσει βόμβα σε αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να απέκτησε πρόσβαση, μεταξύ άλλων, στα ιδιωτικά τηλεφωνικά νούμερα πέντε ρεπόρτερ και ενός συντάκτη που ερεύνησαν την υπόθεση.
Το υπουργείο δικαιοσύνης αρνήθηκε σε πρώτη φάση να λάβει επίσημη θέση στις κατηγορίες. Το CNN μετέδωσε, πάντως, την άποψη κύκλων του, που υποστηρίζουν ότι η ελευθερία του Τύπου γίνεται μεν σεβαστή, αλλά στις έρευνες συνεκτιμάται και η εφαρμογή του ποινικού δικαίου.
Τέλος, η Washington Post αναφέρει ότι απώτερος στόχος των υποκλοπών δεν ήταν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, αλλά οι σύνδεσμοί τους στις τάξεις της αμερικανικής διοίκησης. Το υπουργείο δικαιοσύνης ήθελε δηλαδή να πληροφορηθεί ποιοί νυν και πρώην εκπρόσωποι της κυβέρνησης βρίσκονταν σε επαφή με δημοσιογράφους του Associated Press. Η κυβέρνηση Obama προσπαθεί εδώ και μήνες να κλείσει τις διαρροές από το εσωτερικό της προς τα ΜΜΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου