Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ξένα κεφάλαια «ξαναβλέπουν» την Ελλάδα


Ξένα κεφάλαια «ξαναβλέπουν» την Ελλάδα

Στηριζόμενοι στις προοπτικές ανάκαμψης που εμφανίζει η οικονομία, σημαντικοί επενδυτικοί οίκοι διοχετεύουν κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκονται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων. Την προσδοκία σημαντικών αποδόσεων επισημαίνουν οι Financial Times.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών και μεγάλων hedge funds βρίσκεται η Ελλάδα, όπως προκύπτει από μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων και σχολίων αναλυτών που προβλέπουν σημαντική εισροή κεφαλαίων σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
«Λαμβάνουμε ένα σταθερό μήνυμα από επενδυτές που νιώθουν ολοένα και πιο ασφαλείς με την Ελλάδα και είναι πιο πρόθυμοι να ρίξουν μια ματιά», ανέφερε χθες από το Λονδίνο κορυφαίο στέλεχος της Citigroup.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, δημοσίευμα των «Financial Times», βάσει του οποίου ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο «ποντάρουν» στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας και διοχετεύουν χρήματα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προσδοκώντας σε πιθανές αποδόσεις.
Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus είναι μερικά από τα hedge funds που αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.
Τα hedge funds συγκαταλέγονται στους επενδυτές που ενεπλάκησαν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 550 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.
Το ενδεχόμενο επενδύσεων στις τράπεζες, σύμφωνα πάντα με τους «FT», φέρεται επίσης να εξετάζουν η Third Point, η οποία τον προηγούμενο χρόνο αποκόμισε 500 εκατ. δολ. αγοράζοντας φτηνά κρατικά ελληνικά ομόλογα, και η CQS, το μεγαλύτερο πιστωτικό hedge fund στην Ευρώπη.
Αρκετοί διαχειριστές hedge funds πιστεύουν ότι το «στοίχημα» στις τράπεζες της χώρας μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο προσοδοφόρο απ' ό,τι τα προηγούμενα στοιχήματα στην ανάκαμψη των ελληνικών αγορών.
«Είναι η μητέρα όλων των στοιχημάτων ανάκαμψης», δήλωσε ο Αχιλλέας Ρίσβας, γενικός διευθυντής του Dromeus, ενός hedge fund που εξειδικεύεται στις ελληνικές επενδύσεις. «Η κατάσταση είναι απείρως ελκυστική λόγω της ασυμμετρίας στις αποδόσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Alpha Bank θα συμπληρωθούν με ένεση ρευστότητας 4 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ. Τα hedge funds δελεάζονται να συμμετάσχουν λόγω των πιθανών αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσουν μέσω των ειδικών δικαιωμάτων προτίμησης (warrants) που δίνονται με τις νέες μετοχές.
«Η τρόικα δημιούργησε τελικά μία απίστευτα καλή συμφωνία για τα hedge funds», ανέφερε διαχειριστής χαρτοφυλακίου για μία από τις προαναφερθείσες εταιρείες. Είχε προϋπολογιστεί ότι τα funds θα έπαιρναν «περίπου το ένα τρίτο» απ' ό,τι τελικά ζήτησαν, συμπλήρωσε δείχνοντας το μέγεθος του ενδιαφέροντος.
Τα warrants της Alpha Bank είναι ανταλλάξιμα σε εξαμηνιαία βάση και προσφέρουν στους επενδυτές από 7,3 έως 9 μετοχές του ΤΧΣ, στην τιμή έκδοσης της μετοχής.
«Είναι δωρεάν κέρδος με περιορισμένο πτωτικό κίνδυνο», εξήγησε ο κ. Ρίσβας και πρόσθεσε: «Κίνηση της τάξεως του 50% στην τιμή της μετοχής θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 400% στην αξία του warrant».
Αν και οι ελληνικές αρχές θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία της άντλησης κεφαλαίων που καταγράφεται στην περίπτωση της Alpha Bank και σε άλλες τράπεζες, τα hedge funds είναι πιο επιφυλακτικά. Ορισμένα εξετάζουν το ενδεχόμενο παράλληλης συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση της Piraeus Bank.
Αναλυτές της Citigroup εκτιμούν, τέλος, πως η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα προέρχεται από πλούσιους Ελληνες επενδυτές, ιδιωτικές τράπεζες και hedge funds από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Την ίδια ώρα σημειώνουν πως αυξάνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα συνολικά.
Κατερίνα Κοσμά
CNN
Φως στο τούνελ
Ευνοϊκές προοπτικές βλέπει για την ελληνική οικονομία το CNN, επισημαίνοντας τόσο τις εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη όσο και την αισιοδοξία που διαπιστώνεται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
«Τρία χρόνια πέρασαν από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Εκτοτε τα σκληρά μέτρα λιτότητας έχουν καθηλώσει την οικονομία. Η ανεργία εκτοξεύθηκε. Περισσότεροι από 6 στους 10 νέους είναι άνεργοι», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει: «Μπορεί όμως να υπάρχει φως στο τούνελ. Υστερα από 6 χρόνια ύφεσης, η οικονομία προβλέπεται ότι θα ανακάμψει το 2014. Και ενώ η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζές της -η Πειραιώς- δηλώνει πεπεισμένη ότι θα αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από τους διεθνείς επενδυτές για να αποφύγει την κρατικοποίηση».
IFR
Βλέπουν νέο «κούρεμα»
Αυξημένη πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα αναγκάσει το ΔΝΤ σε ζημιές από τα δάνεια που της χορήγησε δίνει η Διεθνής Οικονομική Επιθεώρηση (IFR) και προσθέτει ότι αν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που θα αμφισβητηθεί η εγκυρότητα του Ταμείου ως πιστωτή. Επικαλούμενο ανθρώπους που εμπλέκονται στις συζητήσεις αναφορικά με το πώς θα μπουν τα οικονομικά της χώρας σε βιώσιμο δρόμο, ώστε να επιστρέψει στις αγορές, το IFR επισημαίνει ότι μια νέα αναδιάρθρωση, αυτήν τη φορά στα δάνεια του επίσημου τομέα (κράτη, κεντρικές τράπεζες-OSI), δείχνει αναπόφευκτο ότι θα περιλαμβάνει και τα δάνεια του ΔΝΤ.
Η πηγή του πρακτορείου σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν θα δεχτεί αναδιάρθρωση του χρέους της αν δεν μετέχει και το ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι θα πουν ότι δεν θα πρέπει οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ να πληρωθούν στο ακέραιο ενώ οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα υποφέρουν». Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες στον Στρος Καν, λέγοντας ότι είναι τραγικό το γεγονός πως επέτρεψε στους Ευρωπαίους να συμμετέχουν μόνο με τα 2/3 της διάσωσης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου