Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Τα περίεργα και ενδιαφέροντα που δεν ξέρεις για την Ευρώπη!


Από τα πολύ παλιά χρόνια, η Ευρώπη ήταν το κέντρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν οι διάφοροι πολιτισμοί, ενώ επίσης σημαντικό στοιχείο της ιστορίας της, αποτέλεσε και η μεταβαλλόμενη γεωγραφία της. Δείτε μερικά ενδιαφέροντα και περίεργα γεγονότα σχετικά με τη Γηραιά ήπειρο…


Κι όμως, υπάρχουν άτομα που δε γνωρίζουν αν η Ευρώπη είναι χώρα ή ήπειρος. Αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, η Ευρώπη είναι μία από τις επτά ηπείρους του κόσμου, η τέταρτη σε έκταση.
Από τα πολύ παλιά χρόνια, ήταν το κέντρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν οι διάφοροι πολιτισμοί, ενώ επίσης σημαντικό στοιχείο της ιστορία της, αποτέλεσε και η μεταβαλλόμενη γεωγραφία της.
Παρακάτω ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα και περίεργα γεγονότα σχετικά με την Ευρώπη…

Κωνσταντινούπολη: η πόλη των δύο ηπείρων
Από τους αρχαίους χρόνους, η μαγευτική Κωνσταντινούπολη, ένωνε την Ευρώπη με την Ασία, με τα σημαντικά Στενά του Βοσπόρου. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η εκπληκτική πόλη, είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη πάνω στη γη. Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη μητρόπολη στον κόσμο που ενώνει δύο ηπείρους. Έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, η πόλη υπήρξε η πρωτεύουσα πολλών αυτοκρατοριών. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε πει κάποτε: «Εάν η γη ήταν ένα ενιαίο κράτος, η Κωνσταντινούπολη θα ήταν η πρωτεύουσά της».
Αν θέλετε λοιπόν να απολαύσετε το πρωινό σας στην Ασία και το μεσημεριανό σας γεύμα στην Ευρώπη, η Κωνσταντινούπολη είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς!
Τα πιο διάσημα και ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης
Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης. Έχει μέγιστο υψόμετρο περίπου 3350 μ. και βρίσκεται στη Σικελία, στη νότια Ιταλία.
Το πιο ψηλό Ευρωπαϊκό ηφαίστειο, είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Η Αίτνα εξερράγη αρκετές φορές, ακόμη και φέτος το καλοκαίρι. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το θέμα, στην ιστοσελίδα του Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia. Οι εκρήξεις του ηφαιστείου έχουν καταγραφεί από τους αρχαίους χρόνους και μάλιστα από το 1500 π.Χ.. Είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τεκμηριωμένων εκρήξεων στον κόσμο.
Το Στρόμπολι είναι επίσης ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη. Είναι ένα από τα οκτώ Αιολικά νησιά (Isole Eolie), ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος που επίσης ανήκει διοικητικά στη Σικελία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Στρόμπολι είναι το μόνο ενεργό ηφαίστειο της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Ο Βεζούβιος, είναι ένα ακόμη ηφαίστειο της Ιταλίας, που έγινε γνωστό για την έκρηξή του το 79 μ.Χ., κατά την οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς τρεις μεγάλες πόλεις, η Πομπηία, το Ηράκλειο και οι Σταβίες. Η τελευταία του έκρηξη, σημειώθηκε το 1944.
Τέλος, το Vatnajökull στην Ισλανδία, είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός παγετώνας σε όγκο και κάτω από τον πάγο του βρίσκονται τουλάχιστον επτά ηφαίστεια.
Η μεγαλύτερη και η μικρότερη χώρα στον κόσμο
Στην Ευρώπη βρίσκεται, τόσο τη μικρότερη χώρα στον κόσμο, το Κράτος του Βατικανού (Stato della Città del Vaticano), όσο και η μεγαλύτερη, η Ρωσία (όσον αφορά την έκταση). Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες γειτονικές χώρες (15), ακολουθούμενη από τη Ρωσία (14) και τη Βραζιλία (10).
Σύμφωνα με το CIA World Factbook, η Ρωσία κατέχει 17.098.242 τετραγωνικά χιλιόμετρα (16.377.742 τετρ. χλμ. γης και 720.500 τετρ. χλμ. νερού), ενώ η περιοχή του Βατικανού, μόλις 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το κράτος του Βατικανού αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO , το μόνο μνημείο που είναι ταυτόχρονα και ολόκληρη χώρα.
Το «χαρούμενο» νεκροταφείο στη Ρουμανία
Τα νεκροταφεία είναι βέβαια θλιβερά μέρη, αλλά ενίοτε μπορεί να είναι και… διασκεδαστικά: Η Sapanta, στη Βόρεια Ρουμανία, είναι παγκοσμίως γνωστή για το… χαρούμενο νεκροταφείο της (Merry Cemetery), ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO . Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο νεκροταφείο που αποτελεί σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης. Τι είναι τόσο ασυνήθιστο σ’ αυτό; Οι περίεργοι τάφοι του, που αποτελούνται από μεγάλα γλυπτά από ξύλο δρυός, που είναι ζωγραφισμένα με το χέρι σε έντονα χρώματα όπως κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο και με χαραγμένες πάνω τους αστείες φράσεις που περιγράφουν εν συντομία τη ζωή ή τον τρόπο με τον οποίο απεβίωσε κάθε άτομο.
Ο άνθρωπος πίσω από αυτή την ιδέα, είναι ένας ρουμάνος τεχνίτης, ο Ioan Stan Patras, ο οποίος ξεκίνησε την ιδιαίτερη αυτή γλυπτική το 1935. Ο αρχαίος πολιτισμός των Δακών, των προγόνων των Ρουμάνων, θεωρούσε το θάνατο ως απελευθέρωση και την ψυχή ως αθάνατη. Στη Sapanta διατηρείται αυτή η θετική στάση προς το θάνατο, οποίος είναι καλοδεχούμενος με ένα χαμόγελο.
Το άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, κατασκευάστηκε στη Γαλλία
Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν ότι το περίφημο άγαλμα της ελευθερίας, σχεδιάστηκε από τον Frédéric Bartholdi. Το κολοσσιαίο νεοκλασικό γλυπτό, κατασκευάστηκε στη Γαλλία και δόθηκε ως δώρο φιλίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ο Alexandre Gustave Eiffel, ο εξαιρετικός Γάλλος μηχανικός του Πύργου του Άιφελ στο Παρίσι, κατασκεύασε το πλαίσιο χάλυβα του αγάλματος.
Το συνολικό ύψος του αγάλματος είναι 93 μέτρα και οι επτά ακτίνες του στέμματος της Ελευθερίας, αντιπροσωπεύουν τις επτά ηπείρους.
Αντίγραφα του αγάλματος έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο, με το πιο διάσημο να βρίσκεται στη Γαλλία.
Ευρώπη: η μυθολογία
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Ευρώπη ήταν η κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας. Από μερικούς θεωρείται κόρη του Αγήνορα (ο Φοίνιξ ήταν γιος του Αγήνορα).
Ο Δίας ερωτεύτηκε την Ευρώπη και αποφάσισε να εμφανιστεί μπροστά της σαν ένας υπέροχος, λευκός ταύρος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Την απήγαγε και μαζί απέκτησαν τρία τουλάχιστον παιδιά. Μετά από αυτά, ο Δίας αποκατέστησε την Ευρώπη παντρεύοντάς τη με τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα.
Το θέμα της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία-ταύρο, ήταν πολύ αγαπητό στους αρχαίους καλλιτέχνες. Η αρχαιότερη από όλες τις σχετικές παραστάσεις είναι στη μετόπη του ναού στον Σελινούντα (περ. 600 π.Χ.). Στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχει ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα που βρέθηκε στην Κρήτη και φαίνεται ότι είναι αντίγραφο χάλκινου συμπλέγματος, έργου του γλύπτη Πυθαγόρα από το Ρήγιο.
Η Μεσόγειος ήταν κάποτε έρημος
Κατά τα τελευταία 40 χρόνια, έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία, ότι η Μεσόγειος είχε στερέψει εντελώς στο παρελθόν. Πριν αρχίσει να γεμίζει, η Μεσόγειος είχε αποκοπεί από τους ωκεανούς και είχε εξατμιστεί αφήνοντας έκθετη την επιφάνειά της που ήταν κατά βάση από αλάτι. Ήταν κατά τη λεγόμενη «μεσσηνιακή κρίση αλατότητας» που διήρκεσε από 50.000 έως 400.000 χρόνια, όταν η Μεσόγειος αποκόπηκε από τον πορθμό του Γιβραλτάρ, ο οποίος μετατράπηκε σε ισθμό, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο δραματικά παραδείγματα περιβαλλοντικής αλλαγής. Αμέσως μετά και αφού είχε προηγηθεί η κατάρρευση του ισθμού, άρχισε το γέμισμα της Μεσογείου.
Οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες
Πολλές από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία, βρίσκονταν στην Ευρώπη. Η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν κάποτε η μεγαλύτερη αυτοκρατορία στον κόσμο. Κάλυψε περισσότερα από 36 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και είχε πληθυσμό μεταξύ 480 και 570 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κατά την ακμή της, λεγόταν πως ο «ήλιος δεν έδυε ποτέ» εκεί, επειδή ο ήλιος έλαμπε πάντα, τουλάχιστον σε ένα μέρος της αυτοκρατορίας. Κάλυπτε το ένα τέταρτο της επιφάνειας της Γης.
Άλλες αξιοσημείωτες αυτοκρατορίες ήταν η Ισπανική Αυτοκρατορία, η Ρωσική Αυτοκρατορία, η Γαλλική Αυτοκρατορία, η Πορτογαλική Αυτοκρατορία κλπ.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μια προ-αποικιακή αυτοκρατορία, που συχνά περιγράφεται ως το λίκνο του σύγχρονου πολιτισμού, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες αυτοκρατορίες του κόσμου.
Τα πιο μεγάλα ονόματα
Ετοιμαστείτε για μερικές από τις μεγαλύτερες λέξεις, επίσημα αναγνωρισμένες. Είναι δύσκολο να βρει κανείς μεγαλύτερη από τη λέξη «Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronu-kupokaiwhenuakitanatahu», το όνομα των Μαορί για ένα λόφο στη Νέα Ζηλανδία. Ή μήπως όχι; Το όνομα ενός χωριού στην Ουαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει 58 γράμματα και είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, μονολεκτικό τοπωνύμιο. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (το όνομα του χωριού), σημαίνει «Η Εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Llanfair) σε ένα κοίλωμα (pwll) με λευκές φουντουκιές (gwyngyll) κοντά (goger) στην περιστρεφόμενη δίνη (ychwyrndrobwll) της εκκλησίας του Αγίου Τυσίλιο (llantysilio) με την κόκκινη σπηλιά ([a]g ogo goch). Η μικρότερη εκδοχή του ονόματος είναι Llanfairpwllgwyngyll.
Άλλα ασυνήθιστα μεγάλα ονόματα είναι τα: Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä, που βρίσκεται στη Φινλανδία, Siemieniakowszczyzna, που βρίσκεται στην Πολωνία και Newtownmountkennedy, στην Ιρλανδία.
Η εποχή των μεταναστεύσεων
Η εποχή των μεταναστεύσεων παραμένει ένα από τα πιο άγνωστα γεγονότα σχετικά με την Ευρώπη. Υπήρξε μια περίοδος στην ιστορία, όταν διάφορες φυλές πλημμύρισαν την Ευρώπη.
Η πρώτη φάση του κινήματος της μετανάστευσης τελείωσε γύρω στο 500 μ.Χ., όταν οι γερμανικές φυλές (Φράγκοι, Γότθοι, Σάξονες, Βάνδαλοι, Λομβαρδοί κ.ά.) δημιούργησαν τα δικά τους βασίλεια στην Κεντρική, Δυτική, Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η περίοδος αυτή ακολουθήθηκε από τη δεύτερη φάση της μεταναστευτικής περιόδου (περ. 500-700 μ.Χ.), τη μετανάστευση των Σλάβων.
Οι επιδρομές των Αβάρων και των Βουλγάρων, η Μουσουλμανική κατάκτηση της Σικελίας, οι ουγγρικές εισβολές και η εισβολή των Βίκινγκς, αποτελούν άλλες σημαντικές στιγμές στην ιστορία της Ευρώπης.
Έτσι εξηγείται το πώς η πλούσια πορεία της ιστορίας, διαμόρφωσε και καθόρισε τους λαούς της Ευρώπης και τον πολιτισμό της, στο πέρασμα των αιώνων.
kosmoskaipolitismos.blogspot

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου