Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Οι μπερδεμένες γραμμές και τα νέα κόμματα «πονοκέφαλος» για την Κουμουνδούρου


Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται σε ατέρμονες συζητήσεις περί συνιστωσών και κατάργησής τους βλέπουν ταυτόχρονα την εκλογική τους δύναμη να συρρικνώνεται, όπως αποτυπώνεται τουλάχιστον στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Δύο μήνες πριν από το καθοριστικό ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα τον μεταμορφώσει σε ενιαίο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται εγκλωβισμένος σε μια ομιχλώδη πολιτική που δεν προσφέρει  ουσιαστικές εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Τα πειράματα των ανοιγμάτων δεν φέρνουν αποτελέσματα και η έλλειψη σαφούς πολιτικής γραμμής και ξεκάθαρων προτάσεων συρρικνώνουν περαιτέρω τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος. Στην πρόσφατη μέτρηση της εταιρείας MARC για τον ALPHA ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση κατα 1,6%.

Την ίδια ώρα οι πρώτες μετρήσεις για τη «Νέα Ελλάδα» του Ανδρέα Λοβέρδου και το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου προσθέτουν έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Η «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» λαμβάνει 2%, ενώ το «Σχέδιο Β» με 1,9%, τα δύο κόμματα  φαίνεται πως αντλούν ψήφους και από τη  δεξαμενή ψηφοφόρων που προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατίζοντας σημαντικά την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου με ξεκάθαρη αντιμνημονιακή πολιτική, εκτός ευρώ και όνομα το «Σχέδιο Β» που στις εκλογές πέρυσι ήταν εκ των βασικών «τσιτάτων» του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντλήσει ψήφους από τα αριστερά της Κουμουνδούρου.

Από την άλλη ο Ανδρέας Λοβέρδος με μια πιο μετριοπαθή κεντρώα πολιτική εντός του μνημονίου αλλά με νέους καλύτερους όρους που θα εξασφαλίσουν συνθήκες ανάπτυξης αναχαιτίζει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο και ενδεχομένως να προσφέρει «στέγη» στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στις τελευταίες εκλογές στράφηκαν προς το κόμμα της Κουμουνδούρου. 

Το ποσοστό του Ανδρέα Λοβέρδου προκαλεί πονοκέφαλο στην Ιπποκράτους που βλέπει πολύ γρήγορα το νέο κόμμα  σε μη εκλογικό χρόνο να αποκτά δυναμική εισόδου στη βουλή και δυνητικά ρυθμιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναγκαστεί σύντομα να επιδείξει στοιχεία πολιτικής ωριμότητας και να δώσει σαφείς απαντήσεις στα διλήμματα που το ίδιο έχει κατά καιρούς δημιουργήσει: Εντός ή εκτός ευρώ, με ή χωρίς μνημόνιο. 

Θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο τεκμηριωμένο πρόγραμμα για τη χώρα μακριά από τη θολή στρατηγική που ακολουθεί μέχρι σήμερα.

Έλενα Σιάνου




http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου