Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Με ανθρώπινες χειρονομίες επικοινωνούν οι χιμπατζήδες

Χειρονομίες παρόμοιες με των ανθρώπων χρησιμοποιούν οι χιμπατζήδες για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Stirling, που διεξήχθη στην Ουγκάντα για οκτώ μήνες.


Πιο συγκεκριμένα, η δρ. Anna Roberts, επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι αναγνώρισε περίπου 20 με 30 χειρονομίες των χιμπατζήδων, εκ των οποίων το 1/3 έμοιαζε σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις χειρονομίες που κάνουν οι άνθρωποι.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν χειρονομίες για να επικοινωνήσουν μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, όπως ο θηλασμός, η εύρεση τροφής και η ερωτική επαφή, ή συναισθημάτων, όπως για παράδειγμα ο θυμός.

Το πιο σημαντικό συμπέρασμα είναι ωστόσο ότι οι χιμπατζήδες είναι σε θέση να καταλάβουν τι θέλει να πει αυτός που κάνει τη χειρονομία, τόσο από το νεύμα όσο και από το γενικότερο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από την έρευνα προκύπτει ότι ένας κοινός πρόγονος των χιμπατζήδων και των ανθρώπων πρέπει να έκανε τις ίδιες χειρονομίες.

«Οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν αυτές τις χειρονομίες παγκοσμίως για να πετύχουν την επιθυμητή ανταπόκριση από τους άλλους χιμπατζήδες. Οι χειρονομίες ενδέχεται να είναι ο χαμένος σύνδεσμος μεταξύ πιθήκων και ανθρώπων σε ό,τι αφορά την επικοινωνία», τόνισε σε δηλώσεις της η δρ. Anna Roberts.

«Ξέρουμε ότι αυτές οι χειρονομίες πρέπει να περιλαμβάνονταν στο ρεπερτόριο των κοινών προγόνων που έχουν άνθρωποι και χιμπατζήδες και ενδεχομένως να αποτέλεσαν την αφετηρία για την εξέλιξη της γλώσσας», κατέληξε η ερευνήτρια.

Πηγή: econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου