Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ο πρώτος διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ


Ενώπιον της πρώτης σοβαρής εσωκομματικής κρίσης μετά τις εκλογές βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν σοβαρές σκέψεις να στηριχθεί στη Βουλή σε κοινό μέτωπο με τον Περισσό.


Η άλλη άποψη στην Κουμουνδούρου δεν έχει να κάνει τόσο με τη μάχη ηγεμονίας που εξελίσσεται στο χώρο της Αριστεράς, καθώς ούτως ή άλλως ο αέρας του 27% δίνει εκ των πραγμάτων ηγετικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ περιλαμβάνει στοιχεία που έρχονται σε αντίθεση με το πρόσωπο που επιδεικνύει μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ακόμη και η επιστροφή στη δραχμή (σε «εθνικό νόμισμα»)!
Μοιραία, λοιπόν, ο προβληματισμός αφορά το ενδεχόμενο να ταυτιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις αντιλήψεις, ενώ μόνο αδιάφορο δεν περνά το γεγονός ότι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιθανότατα θα στηρίξουν και εκείνοι την πρόταση νόμου του ΚΚΕ.
Στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος», πάντως, όπως ο Π. Λαφαζάνης και ο Δ. Στρατούλης έσπευσαν να προκαταλάβουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι η πρόταση νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να στηριχθεί.
Πιο προσεκτικός ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος επιχείρησε να συμβιβάσει καταστάσεις και να υποστηρίξει ότι από την πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά την ουσία και όχι επιμέρους λεπτομέρειες, με τις οποίες διαφωνεί.
Χαρακτηριστικό της σύγχυσης που επικρατεί, όμως, είναι ότι ο κ. Σκουρλέτης λίγες μέρες πριν έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει την πρόταση, ενώ την περασμένη εβδομάδα που αυτή κατατέθηκε στη Βουλή, εκδόθηκε ανακοίνωση του κόμματος, η οποία κατακεραύνωνε το ΚΚΕ για τη στάση του!
Το «Αριστερό Ρεύμα» είναι γνωστό ότι εκφράζει θέσεις και αντιλήψεις που προσομοιάζουν με αυτές που διατυπώνει το ΚΚΕ, όπως η επιστροφή στη δραχμή ή η αποδέσμευση από ευρωπαϊκές πολιτικές.
Το ερώτημα, όμως, είναι πώς θα δικαιολογήσει αυτές τις απόψεις η κεντρική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας διακηρύσσει την… πίστη του στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, παρά την κόκκινη γραμμή που έχει τραβήξει στις σχέσεις με την τρόικα και το Μνημόνιο. Αν θα τις αποδοκιμάσει, δηλαδή, δημοσίως, «αδειάζοντας» τα στελέχη του και με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη συνοχή του κόμματος.
Ή απλώς θα τις… αφήσει να ανθίσουν, ενδεχομένως με το διχασμό αυτό να εκφράζεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με άλλους βουλευτές (και… συνιστώσες) να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ και άλλους κατά.
Του Αιμίλιου ΠερδικάρηΠηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου