Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα εφαρμόσει ο κ. Στουρνάρας για να τα βγάλουμε πέρα ως τον Σεπτέμβριο

Στο ερώτημα αν επαρκούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, η απάντηση που δίνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι «ναι», αλλά όχι δίχως συνέπειες για την ευρύτερη λειτουργία της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα εφαρμόσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει τρεις μεταβλητές:



-Πρώτον αιματηρή περικοπή δαπανών και ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, κάτι που θα αυξήσει τις οφειλές στην περιοχή των 8 δισ. ευρώ.
- Δεύτερον, έκδοση μη έγκρισης της τρόικας εντόκων γραμματίων πέραν των συμφωνημένων στο Μνημόνιο. Αγοραστές θα είναι οι εμπορικές τράπεζες με τη ρευστότητα που λαμβάνουν με ειδικό καθεστώς από την ΕΚΤ.
- Τρίτον, να λάβουν σάρκα και οστά οι διαβεβαιώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική πλευρά για τη χορήγηση περιόδου χάριτος ενός μήνα για το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου. 

Τη Δευτέρα, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί κατ'ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς ενώ την Τετάρτη, το πλαίσιο θα «κλειδώσει» στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στη λίστα των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνονται περιορισμός της λίστας των δικαιούχων για προνοιακά επιδόματα, περικοπή στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, μείωση μισθών και επιδομάτων στις ΔΕΚΟ, ακόμη και επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους φοιτητές».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου