Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Αύξηση κατώτατου μισθού και μείωση φορολογίας για επιχειρήσεις-Έτσι αποφάσισε η βελγική κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία της!

Η βελγική κυβέρνηση εξήγγειλε σήμερα ένα πρόγραμμα ανάταξης της εθνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει 40 μέτρα--από την αύξηση στον κατώτατο μισθό μέχρι την μείωση των φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο τέλος μιας τριήμερης διαβούλευσης, η κεντροαριστερή κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τον στόχο το δημόσιο έλλειμμα στο τέλος του τρέχοντος έτους να μην ξεπεράσει το 2,8% του ΑΕΠ.



Πρόσφατα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών επιπλέον 78 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, όμως, η εξοικονόμηση δαπανών των τελευταίων μηνών αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ.

Ακριβώς για να αντισταθμίσει το υφεσιακό αποτέλεσμα των μέτρων εξοικονόμησης κρατικών κονδυλίων, η κυβέρνηση έξι κομμάτων υπό τον πρωθυπουργό Ελιό ντι Ρουπό ανήγγειλε ότι από το ερχόμενο έτος ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί με την παροχή ενός «μπόνους της εργασίας», που θα παρακινήσει ανέργους, όπως εκτιμά η κυβέρνηση, να αναζητήσουν εργασία.

Παράλληλα, κίνητρο θα δίνεται σε όσους αυτοαπασχολούμενους αποφασίσουν να σταματήσουν την αυτοαπασχόλησή τους και να αναζητήσουν μισθωτή εργασία.

Σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση θα δοθούν επιδοτήσεις για τρείς θέσεις εργασίας, ενώ προνόμια θα παραχωρηθούν στην εστίαση και στα ξενοδοχειακά καταλύματα--φορολογικά ιδίως.

Δικαιοσύνη και Αστυνομία θα έχουν από το 2013 μεγαλύτερο μερίδιο στον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα "να προσληφθούν νέοι αστυνομικοί και να μπορέσουν να έχουν καλύτερη επίβλεψη, όσοι καταδικάζονται να εκτίσουν βραχείες ποινές».

Η βελγική οικονομία αναπτύχθηκε όλο το 2011 με ρυθμό 2%. Φέτος, όμως, υπάρχει επιβράδυνση και το ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί για όλη τη χρονιά μόλις στο 0,6%.

Για του χρόνου υπάρχει η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,4%. Στο τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται το ποσοστό των ανέργων να ανέλθει στο 7,5% του εργατικού δυναμικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου