Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΔΝΤ: Μειώστε και άλλο τους μισθούς και λάβετε όλα τα μέτρα!

Να μειωθούν και άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ζητάει από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού όπως εκτιμά στην τελευταία του έκθεση για την ευρωζώνη, οι μειώσεις που έχουν ήδη γίνει είναι… μικρές!


Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2012 - 2013 εφόσον ληφθούν τα μέτρα θα ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 7 δισ. ευρώ. Η ανεργία στη χώρα μας θα παραμείνει υψηλή, καθώς η παρατεταμένη ύφεση, αλλά και η αδύναμη ανάπτυξη έως το 2016 δεν προσφέρουν τις συνθήκες για να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα, ενώ αναφέρει πως παρά τις ευρύτερες συνθήκες προσαρμογής στην ελληνική οικονομία το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατέγραψε συγκριτικά μικρή μείωση.


Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ καλεί τη χώρα μας να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τα μέτρα του μνημονίου για την αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών, διατυπώνοντας μάλιστα και πέντε συστάσεις. 


Συγκεκριμένα το ΔΝΤ αναφέρει:


• Καθορίστε και ψηφίστε τα υπολειπόμενα μέτρα στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών που είναι απαραίτητα για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου.

• Προχωρήστε σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων και εστιάστε στην πρόληψη της συσσώρευσης καθυστερούμενων υποχρεώσεων εκ μέρους του Δημοσίου.

• Οριστικοποιήστε τη στρατηγική για την ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών και καθορίστε το χρονικό πλαίσιο για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

• Ολοκληρώστε τα σχέδια για την επίλυση του θέματος των κρατικών τραπεζών με τον οικονομικότερο δυνατόν τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των καταθετών.

• Βελτιώστε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και μέσα από τη μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.



http://www.moneypost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου