Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Γίνεται να μείνουμε μόνο φίλοι;


Είναι γεγονός ότι η φιλία, ως θεσμός, έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολλούς ειδικούς, οι οποίοι διερευνούν τα χαρακτηριστικά εκείνα στοιχεία που πρέπει να έχει μια σχέση για να ονομάζεται φιλία. Τι το ιδιαίτερο όμως έχει η σχέση αυτή; Και γιατί πολύ συχνά ακούμε γύρω μας για φίλους που έγιναν τελικά εραστές; Ή για πρώην ερωτικούς συντρόφους που έμειναν στο πέρασμα του χρόνου δύο καλοί φίλοι;

Ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής δήλωσε στο metrogreece.gr  "όλοι μας έχουμε την ανάγκη των φίλων στη ζωή μας. Είναι το στήριγμά μας σε δύσκολές στιγμές, σε καταστάσεις όπου νιώθουμε μόνοι ή και αβοήθητοι. Ο σεβασμός, η εκτίμηση, η ανιδιοτέλεια είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία μιας αληθινής φιλίας τόσο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, όσο και σε έναν άνδρα και μια γυναίκα.
Η αγνότητα, η αμοιβαία αγάπη και ο αλληλοσεβασμός συντελούν στο να έχει διάρκεια η σχέση στην πάροδο του χρόνου. Και ενώ σε μια ερωτική σχέση οι δύο σύντροφοι ανταλάσσουν συναισθήματα αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού, γρήγορα κάνουν την εμφάνισή τους στοιχεία, που περισσότερο είναι συνυφασμένα στο μυαλό όλων μας με τον έρωτα, παρά με την φιλία".
Και συνέχισε λέγοντας "ο έρωτας, σε συνδυασμό με τον πόθο που γεννά η σωματική έλξη που νιώθει κανείς για τον σεξουαλικό του σύντροφο, γεννά συναισθήματα επιθετικότητας, ζήλιας, κτητικότητας και ανταγωνισμού.
Και ενώ τα παραπάνω είναι για πολλούς το «αλατοπίπερο» της σεξουαλικής σχέσης, σε μια φιλική σχέση είναι σχεδόν καταστροφικά. Ίσως με αυτόν τον τρόπο δίνεται μια απάντηση στα αρχικά ερωτήματα.
Η γραμμή που χωρίζει τη φιλία από τον έρωτα μπορεί να είναι λεπτή και το όριο σε κάποιες περιπτώσεις δυσδιάκριτο. Όταν λοιπόν, δύο φίλοι εμπλακούν σεξουαλικά η σχέση αποκτά άλλο νόημα.
Για αυτό και η ιστορία μας έχει δείξει πολλές φιλικές σχέσεις που κατέληξαν σε φλογερούς έρωτες, αλλά και ερωτευμένα ζευγάρια που μόλις έσβησε ο έρωτας και κάθε μορφή ζήλειας και ανταγωνισμού έμειναν δύο καλοί φίλοι".
Τέλος ο κ. Ασκηστής τόνισε "τελικά, εκεί που αρχίζει ο έρωτας τελειώνει η φιλία και όπου αυτός σβήνει η φιλία μπορεί να γεννηθεί...!"

ΠΗΓΗ: www.metrogreece.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου