Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Μονόδρομος για την Λευκωσία το πλήρες Μνημόνιο

Υποτίθεται ότι η Κύπρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας θέλει να αποφύγει ένα πλήρες μνημόνιο και να πάρει τα χρήματα του μηχανισμού μόνο για την αναχρηματοδότηση του μηχανισμού, επιδιώκοντας να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού με δάνεια από τη Ρωσία και την Κίνα.
 


Ε, λοιπόν τα νέα για τους Κυπρίους, που έχοντας παρακολουθήσει με τρόμο το ελληνικό παράδειγμα θέλουν να αποφύγουν το μνημόνιο δεν είναι καθόλου καλά.   

Πριν από μια εβδομάδα μια ρωσική αντιπροσωπεία κατέστησε σαφές στις Βρυξέλλες, πως αυτό που την ενδιαφέρει είναι να δώσει λεφτά στην Κύπρομόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα ελλείμματα της να τα καλύψει ο μηχανισμός στήριξης, δηλαδή πλήρες μνημόνιο. Αυτή η είδηση δεν σχολιάστηκε στη Μεγαλόνησο, η κυπριακή κυβέρνηση κράτησε κλειστά τα χαρτιά της. Μια βδομάδα αργότερα όμως, το γεγονός ότι ένα πλήρες μνημόνιο είναι πια μονόδρομος επιβεβαιώθηκε με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Συζητήθηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής.  

Σύμφωνα με τα όσα έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Χαντελσμπλατ» οι πληροφορίες από την συνεδρίαση αυτής της – πανίσχυρης – Επιτροπής την Τετάρτη, είναι ότι η Κύπρος θα επιδιώξει ένα πλήρες μνημόνιο, και για τις τράπεζες και για τα ελλείμματα. 

Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι η χώρα είναι πάρα πολύ χρεωμένη ώστε να ζητήσει μόνο βοήθεια για τις τράπεζες κατά το πρότυπο της Ισπανίας. 

Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε πληροφόρησε μάλιστα τους βουλευτές ότι η Κύπρος θα συνάψει μια συμφωνία ανάλογη εκείνων της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας με μνημόνιο, τρόικα αυστηρό έλεγχο και επώδυνα μέτρα. Περισσότερα μέλη της Επιτροπής δήλωσαν μάλιστα, ότι αυτή η είδηση ήταν αναμενόμενη λόγω της υπερχρέωσης της μικρής χώρας.  

Αυτά που συζητήθηκαν στη συνέχεια πάντως, μόνο θετικά δεν ήταν, ούτε για την Κύπρο ούτε για την Ελλάδα. 

Περισσότερα μέλη της Επιτροπής εκτίμησαν την εκτίμηση, ότι θα έπρεπε πιθανόν να υποδειχτεί στην Κύπρό ή και στην Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη, αν η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη για τα υπόλοιπα μέλη. Στις 22 του μηνός πάντως επιστρέφει στην Λευκωσία η τρόικα, για να πάρει... μέτρα στους Κυπρίους. 


Θέμης Δαγκλής



http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου