Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

"Εμφύλιος" στην ΕΛ.ΑΣ. για τις κρίσεις


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της zougla.gr για τις κρίσεις στην ελληνική αστυνομία, οι οποίες φέρονται να επηρεάζονται από πολιτικούς παράγοντες που χρησιμοποιούν την «θέση» τους ώστε να αναδείξουν τους κομματικούς τους φίλους.

Το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας με τίτλο «Οι κρίσεις των ημέτερων», στο οποίο αποκαλυπτόταν απόρρητο έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, το οποίο αναφερόταν σε αξιωματικούς της ελληνικής αστυνομίας, έγινε αφορμή πολλών συζητήσεων στις τάξεις των αστυνομικών ομοσπονδιών και ενώσεων, τα μέλη των οποίων εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την διαδικασία των αξιολογήσεων, ζητώντας αξιοκρατία και διαφάνεια.

Οι γνωρίζοντες τα πράγματα, μιλώντας στη zougla.gr, αναφέρουν ότι οι κρίσεις στην ελληνική αστυνομία ποτέ δεν ήταν αξιοκρατικές λόγω της έντονης εξάρτησης που υπάρχει μεταξύ της αστυνομίας και του εκάστοτε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Γνωστή τακτική τα ρουσφέτια»

Έργο σε επανάληψη θυμίζει, σύμφωνα με «πηγές», ο «ρουσφετολογικός» τρόπος που πραγματοποιούνται οι κρίσεις των αξιωματικών της ελληνικής αστυνομίας.

Κάνουν λόγο για μια πάγια τακτική, η οποία ακολουθείται στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ πολιτικών και αξιωματικών. «Το διάστημα των κρίσεων όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τον βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή και πάνω, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προαγωγή τους, αρχίζουν τις «επαφές» παίρνοντας οι περισσότεροι εξ’ αυτών άδεια από την Υπηρεσία για να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια «κινήσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στα κάγκελα η ΠΟΑΣΥ

Την απογοήτευσή της για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι κρίσεις στην ελληνική αστυνομία, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), θεωρώντας ότι το σύστημα αξιολογήσεων πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Χρήστος Φωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του zougla radio,  έκανε λόγο για αναξιοκρατία και για πολιτικές παρεμβάσεις, περιγράφοντας την κατάσταση ως προκλητική.

«Υπάρχουν παράπονα, παρατράγουδα και γκρίνιες αλλά κατόπιν εορτής. Το σύστημα θα πρέπει να αλλάξει άμεσα γιατί αλλιώς η αστυνομία θα συνεχίσει να είναι εξαρτημένη. Οι κρίσεις στην Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι αξιοκρατικές αλλά δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους συναδέλφους οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το έγκλημα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Δείτε την παρέμβαση


«Δεν μας ξάφνιασε το ρεπορτάζ της zougla.gr»

«Εξοικειωμένος» με τη συνήθη, όπως την αποκάλεσε, τακτική των κρίσεων των αξιωματικών, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, κ. Βασίλης Ντούμας, φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Cosa Nostra» του zougla radio.

Ο κ. Ντούμας χαρακτήρισε τη διαδικασία των κρίσεων ως μια σύνθεση πολιτικών, κομματικών και επιχειρηματικών συνεννοήσεων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αστυνομικός που να μην γνωρίζει πως γίνονται οι αξιολογήσεις.

«Εμάς δεν μας ξάφνιασε το ρεπορτάζ της zougla.gr με το σημείωμα. Δεν υπάρχει αστυνομικός οποιουδήποτε βαθμού που να μην γνωρίζει τι γίνεται αυτές τις μέρες. Δυστυχώς το διάστημα αυτό που κυοφορούνται οι κρίσεις όλοι τρέχουν σε πολιτικά γραφεία, σε επιχειρηματίες, σε λόμπι και σε συγκροτήματα για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους» τόνισε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου