Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Στο «μικροσκόπιο» η αποσύνδεση δημοτικών τελών και ΕΡΤ από τη ΔΕΗ

Την αποσύνδεση των δημοτικών τελών και του τέλους της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% της τελικής του αξίας, εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ελαφρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο λογαριασμός του ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η μείωση των τριών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν επιβληθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του Μνημονίου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.




Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον φυσικά συμφωνήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, είναι οι παραπάνω αλλαγές να έχουν «κλειδώσει» το αργότερο ως το φθινόπωρο προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από το 2013.


Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τα ενεργειακά Ασημάκης Παπαγεωργίου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων στα τιμολόγια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο για το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).


Το ενδεχόμενο αύξησής του βρίσκεται στο τραπέζι, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της συνεχώς αυξανόμενης «τρύπας» του λογαριασμού ΑΠΕ (290 εκατ. ευρώ, τέλος Ιουνίου) που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), με συνέπεια οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους πράσινους παραγωγούς να φτάνουν τους τρεις και τέσσερις μήνες.



http://www.moneypost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου