Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Μέχρι και 20.000 ευρώ το μήνα oι συνολικές αποδοχές του κάθε βουλευτή

Παρά την απόφαση ορισμένων βουλευτών να αποποιηθούν τα βουλευτικά τους προνόμια, μια προσφυγή δικαστικών λειτουργών στο Μισθοδικείο για να κηρυχθούν παράνομες οι μειώσεις στον κλάδο τους, φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια τις παχυλές αποδοχές των μελών του Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση, μετά και την απόφαση του προέδρου της Βουλής να κλείσει το γυμναστήριο, φαίνεται πως προσανατολίζεται ώστε να υπάρξουν και άλλες περικοπές στα προνόμια.
 


Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», το πραγματικό κόστος καθενός από τους 300 βουλευτές ξεπερνά τα 20.000 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή τα 700 ευρώ την ημέρα!

Αναλυτικότερα, το ειδικό τμήμα του Μισθοδικείου με κατεπείγον έγγραφό του ζητά από τον γενικό γραμματέα της Βουλής, κ. Θάνο Παπαϊωάννου, διευκρινίσεις προκειμένου να καθοριστεί ο μισθός των δικαστικών, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι «οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης ίσης με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού».

Αυτήν την παράγραφο του Συντάγματος αντέστρεψαν οι δικαστικοί που ζητούν από τον περασμένο Μάρτιο να μάθουν πόσες είναι οι πάσης φύσεως αποδοχές των βουλευτών μας. Μάλιστα το έγγραφο έδινε προθεσμία δύο μηνών στη Βουλή για να απαντήσει, καθώς υπήρχε νέα δικάσιμος στο Μισθοδικείο στις 12 Ιουνίου. Ωστόσο, απάντηση δεν υπήρξε ποτέ.

Αιτία είναι ότι οι πραγματικές πάσης φύσεως αποδοχές των βουλευτών είναι υπερδιπλάσιες από αυτές που δηλώνουν ως βουλευτική αποζημίωση.

Ειδικότερα:

8.000 ευρώ είναι ο μηνιαίος μισθός κάθε βουλευτή
1.100 ευρω είναι η κατά μέσο όρο πρόσθετη αμοιβή για συμμετοχη σε επιτροπές
150 ευρώ το μήνα για συμμετοχή στα θερινά τμήματα
350 ευρώ το μήνα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές για κάθε βουλεύτη στον ΕΟΠΥΥ
1000 ευρώ το μήνα κοστίζει των leasing των αυτοκινήτων που έχει κάθε βουλευτής
473 ευρώ το μήνα είναι τα έξοδα κίνησης των βουλευτών κατά μέσο όρο
2.263 ευρώ το μήνα είναι κατά μέσο όσο το επίδομα οργάνωσης γραφείου
1.000 ευρώ το μήνα είναι το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν οι βουλευτές της περιφέρειας
983 ευρώ είναι κατά μέσο όρο η δαπάνη για τα σταθερά τηλέφωνα κάθε βουλευτή
200 ευρώ το μήνα το πλαφόν στα κινητά τους.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και άλλες παροχές, όπως τα 4.000 ευρώ μηνιαίως για τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες που δικαιούται κάθε βουλευτής αλλά και τα 960 ευρώ το μήνα που κοστίζουν κατά μέσο όρο το μήνα τα 104 μονά αεροπορικά εισιτήρια που δικαιούται κάθε βουλευτής της περιφέρειας.

Επομένως, οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών μας ξεπερνούν όντως τα 20.000 ευρώ το μήνα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου