Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Ποιες εκκρεμείς υποθέσεις της χώρας πρέπει να διευθετηθούν

Μετά τον εντοπισμό δημοσιονομικών αποκλίσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του ελληνικού Προϋπολογισμού 2012 και την προειδοποίηση πως εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα το πρωτογενές έλλειμμα θα κινηθεί εκτός στόχων το ΔΝΤ επανήλθε σήμερα με νέες συστάσεις.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε για τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ αναφέρεται στις εκκρεμείς υποχρεώσεις της Ελλάδας τονίζοντας πως χρειάζεται:



-Καθορισμός και θέσπιση των εναπομεινάντων μέτρων μείωσης των -δαπανών και αύξησης των εσόδων που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος.

-Εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της συλλογής των φόρων και την αποτροπή της συσσώρευσης οφειλών του Δημοσίου.

-Οριστικοποίηση της στρατηγικής ανακεφαλαιοποίησης των βιώσιμων τραπεζών και καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για άντληση κεφαλαίων τους.

-Οριστικοποίηση σχεδίων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των κρατικών τραπεζών με παράλληλη προστασία των καταθετών.

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και βελτίωση του πλαισίου για την επιχειρηματικότητα.

Σημειώνεται πως προχθές το ΔΝΤ προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στην οικονομική πολιτική το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,5% έως 2% του ΑΕΠ, έναντι του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής διευκόλυνσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου