Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πύρινη κόλαση στην Αχαΐα - Εκκενώνονται χωριά, απειλούνται περιουσίες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν από τα ξημερώματα οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του Ρίο στηνΠάτρα. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιοχές Άνω και Κάτω Καστρίτσι, Σελλά, Πλατάνι, Αργυρά και Δρέπανο. Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους που εκκενώνουν τα σπίτιατους για καθαρά προληπτικούς λόγους. Το έργο των πυροσβεστών δυσχαιρένουν οι άνεμοι οι οποίοι πνέουν στην περιοχή έως και 9 μποφόρ.
  


Στην περιοχή επιχειρούν πάνω από 80 πυροσβέστες με 33 οχήματα, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων με 50 πυροσβέστες και 20 οχήματα από την Ήπειρο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.

Στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής βρέθηκε ο υπουργός Δημόσιας ΤάξηςΝίκος Δένδιας, ο οποίος ενημερώθηκε για το μέγεθος της πυρκαγιάς και για την επιχειρήση κατάσβεσής της.
Οι φλόγες απείλησαν σπίτια στο χωριό Πλατάνι αλλά την τελευταία ώρα ο κίνδυνος έχει απομακρυνθεί καθώς ο αέρας κατευθύνει ανατολικότερα το πύρινο μέτωπο, μακριά από τις κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα απείλησε και το χωριό Κάτω Καστρίτσι. Οι κάτοικοι του χωριού απομακρύνθηκαν με λεωφορεία. Ο δήμος έχει μεριμνήσει για την φιλοξενία τους. 
Το πύρινο μέτωπο ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο. Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης, ενώ λόγω του καπνού έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Εξαιτίας της έντασης της πυρκαγιάς, μεγάλο σύννεφο καπνού έχει καλύψει μέρος συνοικιών της βόρειας Πάτρας. Η φωτιά ξέσπασε σε κορυφογραμμή στα Σελλά τα ξημερώματα και κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. 

Εκτάκτως σήμερα θα συνεδριάσει σε λίγη ώρα το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα πύρινα μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη φωτιά έχουν υποστεί μικρές ζημιές σπίτια της ευρύτερης περιοχής, ενώ σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής στην αγροτοδασική έκταση.

Λόγω της φωτιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το Πλατάνι προς τα Σελλά και τα Αργυρά, ώστε να διευκολύνονται τα οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου. 

Στο μεταξύ ένα ακόμη πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στην Αχαΐα, αυτή την φορά στην περιοχή Τζάιλο. Η φωτιά καίει δασική έκταση και στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις και από τον γειτονικό νομό Ηλείας, καθώς και εναέρια μέσα.


Δείτε το βίντεο από το thebest.gr:


Δείτε τα πύρινα μέτωπα στο χάρτη:




Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Ζευγολατιό Κορινθίας

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξεκίνησε προχθές από το σκουπιδότοπο στο Ζευγολατιό Κορινθίας και έχει καταστρέψει πολλά στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και καλλιεργειών, κυρίως αμπελώνες.
Σε όλη την έκταση του πύρινου μετώπου βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής και με την συνδρομή μηχανικών μέσων με μπουλντόζες, επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση και δημιουργία ζωνών στην άκρη του καμένου καθως και για περιφρούρηση της περιοχής από το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, δεδομένων των ισχυρών ανέμων που πνέουν στη περιοχή.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή Σφηνάρι Κισσάμου Χανίων. Επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 7 οχήματα , 10 άτομα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο.





http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου