Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Ρυθμίσεις - «ανάσα» για χιλιάδες φορολογούμενους και ληξιπρόθεσμους

Σε εξήντα μίνι δόσεις ετοιμάζεται να σπάσει τις οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου από τη μία να δώσει ανάσα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και από την άλλη να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.Παράλληλα ετοιμάζεται εντός των ημερών να θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση για την εξόφληση των φετινών φόρων εισοδήματος σε δέκα μηνιαίες δόσεις, αυξάνοντας το όριο του οικογενειακού εισοδήματος που θα ανοίγει την πόρτα της ρύθμισης στα 100.000 ευρώ.
 

Σύμφωνα με τα «Νέα», η ρύθμιση θα αφορά τους «μικρούς». Οσους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ αν είναι φυσικά πρόσωπα ή έως 75.000 στην περίπτωση επιχειρήσεων. Για τους υπόλοιπους, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ελέγχους-εξπρές με συνοπτικές διαδικασίες για να κλείσει όσο περισσότερες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπορεί έως το τέλος του έτους. 

Βασική διαφορά της νέας ρύθμισης που προωθείται θα είναι η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων. Συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Στη σχεδιαζόμενη ρύθμιση διαγραφή των προσαυξήσεων θα κερδίζουν όλοι οι φορολογούμενοι, ακόμα κι αν επιλέξουν το μάξιμουμ των 60 δόσεων, ξεπληρώσουν δηλαδή τις οφειλές τους σε ορίζοντα πέντε ετών. 

Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογουμένου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.

Την ίδια ώρα, την  επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να αποστείλεινέα παρτίδα 779.796 εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων από τα οποία προκύπτει ότι ο μέσος φόρος που πρέπει να καταβληθεί είναι περίπου 2.000 ευρώ και αφορά 564.347 εκκαθαριστικά, δηλαδή περίπου επτά στους δέκα.  Επιστροφή φόρου θα έχει μόλις το 8,1% των φορολογουμένων, ενώ περίπου δύο στους δέκα δεν θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο αλλά ούτε θα έχουν και κάποια επιστροφή αφού προέκυψε μηδενικό υπόλοιπο.

Συνολικά μέχρι στιγμής έχει εκκαθαριστεί περίπου το 50% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.



http://www.moneypost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου