Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

To χάπι της επόμενης ημέρας

Σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται σαν μέθοδος αντισύλληψης, αλλά σαν μία λύση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φόβου για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το χάπι της επόμενης ημέρας έχει μπει στη ζωή των γυναικών, πόσες από εμάς όμως το χρησιμοποιούν σωστά;

Το χάπι της επόμενης ημέρας χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε περιπτώσεις βιασμών, όπου υπήρχε φόβος εγκυμοσύνης. Από τότε μέχρι σήμερα που μπήκε εύκολα στη ζωή των γυναικών, εκτιμάται ότι ο αριθμός εκτρώσεων μειώθηκε κατά 43% λόγω του χαπιού!
Πώς λειτουργεί;
Η επείγουσα αντισύλληψη, όπως αλλιώς ονομάζεται, δρα σαν ένα κοινό αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει πολύ μεγαλύτερες δόσεις ορμονών από τα συνηθισμένα. Η δράση του, ανάλογα και με τη φάση του κύκλου που θα το πάρουμε, έχει να κάνει με:
Την παρεμπόδιση των ωοθηκών να απελευθερώσουν ωάρια
Την παρεμπόδιση του σπέρματος να γονιμοποιήσει το ωάριο
Την αποφυγή εμφύτευσης του ωαρίου στη μήτρα, ακόμα και αν αυτό έχει προλάβει να γονιμοποιηθεί
Να τονίσουμε όμως το επείγον του θέματος! Το χάπι όπως είπαμε είναι επείγουσα αντισύλληψη, αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τη σύλληψη. Άρα, σε περίπτωση που το ωάριο προλάβει να γονιμοποιηθεί και να εμφυτευτεί στη μήτρα, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα!
Πότε πρέπει να το πάρω;
Σε περίπτωση που είχατε ελεύθερη ολοκληρωμένη επαφή ή η χρήση του προφυλακτικού δεν ήταν αποτελεσματική (πχ. έσπασε), τότε θα πρέπει να πάρετε άμεσα το χάπι. Τα ποσοστά επιτυχίας του αν το πάρετε τις πρώτες 24 ώρες φτάνουν στο 95%, στις 48 ώρες στο 85%, ενώ από 49-72 ώρες το ποσοστό είναι στο 58%. Από εκεί και πέρα το χάπι δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα.
Είναι ασφαλές;
Οι παρενέργειες του χαπιού είναι σπάνιες και μπορεί να συμβούν σε γυναίκες με μεγάλη ευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν υπάρχει επείγουσα κατάσταση και όχι από συνήθεια, γιατί διαταράσσει τον κύκλο της γυναίκας. Κάποια από τα ελαφριά συμπτώματα είναι ζάλη, ναυτία ή εμετός που αρχικά δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, αλλά αν συνεχίσετε να τα αντιμετωπίζετε θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.
Ευχαριστούμε τον Dr. Νικόλαο Ναούμ, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, ειδικευμένο στην Κοσμητική και Επανορθωτική Γυναικολογία.
Πηγή: faysbook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου