Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Λεφτά δεν υπάρχουν – Πώς στήθηκε η απάτη του Σώρρα με το ομόλογο των 600 δισ. ευρώ που θα ξεχρέωνε την Ελλάδα

Ακουγόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κάποιοι όμως πίστεψαν πως ίσως και να υπήρχε το ομόλογο των 600 δισ. ευρώ που θα ξεχρέωνε την Ελλάδα. Οπως αποδεικνύεται, ήταν άνθρακες ο θησαυρός του Αρτέμη Σώρρα, του ανθρώπου που είχε εμφανιστεί ως σωτήρας το χειμώνα του 2012.


Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», επρόκειτο για μία καλοστημένη απάτη με πλαστά έγγραφα και λεφτά.... δεν υπάρχουν. Ο κ. Σώρας, μαζί με τον Ελληνοαμερικανό Μανώλη Λαμπράκη, είχαν εμφανιστεί ως μέλη της οργάνωσης «End National Debt». 
Παρουσιάστηκαν ως σωτήρες τόσο της Ελλάδας, όσος και της Κύπρου- στην οποία θα έδιναν 50 δισ. ευρώ- παρουσιάζοντας το σχέδιό τους σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.

Τότε είχαν εμφανίσει έγγραφο- που αποδείχθηκε πλαστό- το οποίο ανέφερε ότι ο κ. Σώρρας είχε καταθέσει το ισόποσο των 600 δισ. δολαρίων σε χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου με ημερομηνία λήξεως τον Αύγουστο του 2014. Μάλιστα είχαν ισχυριστεί πως τα χρήματα βρίσκονταν στην Bank of Montreal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 5 Απριλίου 2013 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από αίτημα των ελληνικών Αρχών (στις 29 Μαρτίου 2013) και μετά από ολιγόμηνη έρευνα, απάντησε ότι τα χρεόγραφά των δύο προαναφερόμενων δεν είναι έγκυρα, οι λογαριασμοί δεν υπάρχουν και η διακίνησή τους θα πρέπει να κινητοποιήσει τον εισαγγελέα. Παράλληλα, η τράπεζα διέψευσε τους ισχυρισμούς της END, δηλώνοντας ότι δεν έχει μέρος των χρημάτων στην κατοχή της.

Οπως αναφέρει το «Εθνος», η απάτη που είχε στηθεί αποδεικνύεται στο φάκελο 670 σελίδων, τον οποίο έχει στην κατοχή του ο Γιώργος Γιαλτουρίδης, οικονομολόγος και επιχειρηματίας στον τομέα του Risk Sollutions, τμήματος του Τειρεσία στη Βοστώνη.
Στην αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία της Μασαχουσέτης έχουν φθάσει έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι τα 600 δισ. δολάρια, εμπεριέχονται σε πλαστά χρεόγραφα που έχει τυπώσει και διακινεί ένας πρώην δικηγόρος ονόματι Στίβεν Λούις Γουόσνι.

Ο εκδότης και υπογράφων τα ομόλογα είναι κάτοικος της πολιτείας της Ουάσιγκτον και το 2003 διεγράφη ως ανίκανος να ασκήσει δικηγορία, από τον Δικηγορικό Σύλλογο της πολιτείας, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Επειτα από αυτό απέδωσε σε αμερικανική εταιρεία με τον τίτλο «UNITED STATES» την έκδοση χρεογράφων τα οποία φέρονται να ενσωματώνουν χρέος των ΗΠΑ έναντι διαφόρων που τα χρησιμοποιούν. Συνεργάτης του Γουόσνι εξουσιοδότησε στη συνέχεια τον Αρτεμη Σώρρα να διακινεί τα χρεόγραφα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να θέλει να διοχετεύσει τα υποτιθέμενα 600 δισ. στο χρέος της Ελλάδας.

«Τα χρεόγραφα για να ενεργοποιηθούν χρειάζονται τον κ. Σώρρα, το κράτος και μία κεντρική τράπεζα που να συναινέσει. Οι ίδιοι μιλούν για έλεγχο χρεογράφων, όμως με τις δικές τους προϋποθέσεις που είναι οι εξής: να κατατεθούν στην Τράπεζα Ελλάδος και δεύτερον η Τράπεζα μέσω σουίφτ να στείλει στην Αμερική εξουσιοδότηση στον κ. Σώρρα για το ποσό. Επιπλέον, ο ίδιος ζητά να ανταλλάξει τα δικά του ομόλογα, με αντίστοιχα γνήσια ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή, θέλει να ανταλλάξει ελληνικά ομόλογα με ψεύτικα χρεόγραφα», δήλωσε στο «Εθνος» ο Γιώργος Γιαλτουρίδης. Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε πως ο Εισαγγελέας έπρεπε ήδη να είχε επιληφθεί του θέματος στην Ελλάδα, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα κάτι τέτοιο θα γίνει στις ΗΠΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου