Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Υπέρβαση στόχων στα έσοδα τον Ιούλιο - Σταϊκούρας: Εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το σύνολο των εσόδων υπερέβη κατά 118 εκατ. ευρώ το μηνιαίο στόχο. Παρουσιάζοντας τα σχετικά αποτελέσματα, ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, είναι αντιμετωπίσιμες οι υστερήσεις στα έσοδα του πρώτου εξαμήνου.


Συγκεκριμένα, το σύνολο των εσόδων, προ επιστροφών, του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά τον Ιούλιο ανήλθε στα 4,769 δισεκατομμύρια ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 600 εκατομμύρια (+14,3%) έναντι του Ιουλίου 2012 και υπερέβη κατά 2,5% (118 εκατ. ευρώ) το μηνιαίο στόχο.

Το αποτέλεσμα κρίνεται «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» από το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι καταγράφηκαν σημαντικές αποκλίσεις όσον αφορά τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τα έσοδα από άμεσους φόρους προηγούμενων οικονομικών ετών. Αναλυτικά, στον πρώτο τομέα, υπήρξε υστέρηση 285 εκατ. ευρώ (33,7% του μηνιαίου στόχου), κάτι που αποδίδεται στις παρατάσεις που έχουν δοθεί για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Οσο για τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών, παρουσίασαν υστέρηση 56 εκατ. ευρώ, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

Αντίθετα, διαπιστώθηκε υπέρβαση στόχου στα έσοδα από έμμεσους φόρους, που απέφεραν στα δημόσια ταμεία 247 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 11% σε σχέση με τον στόχο Ιουλίου), αλλά και στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, όπου σημειώθηκε υπέρβαση της τάξης του 48,3%, με τις εισροές να φτάνουν τα 82 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται πως οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 314 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,7% έναντι του στόχου, με το ΥΠΟΙΚ να σημειώνει πως οι επιστροφές «ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως «εθνικός στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους καθίσταται όλο και πιο εφικτός».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου