Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Financial Times: «Η ευρωζώνη θα διαλυθεί αργά ή γρήγορα»

«Το κοινό νόμισμα απέτυχε να γίνει η δύναμη αρμονίας που υποτίθεται ότι θα ήταν» αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, προβλέποντας διάλυσή της αργά η γρήγορα.

Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Samuel Brittan αναφέρει ότι το ευρώ δεν λειτούργησε ως δύναμη αρμονίας στην ένωση. Έτσι, οι σημερινές σχέσεις στο εσωτερικό της έχουν γίνει μη βιώσιμες. 
«Έχουμε το ένα πακέτο διάσωης μετά το άλλο και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση της ένωσης. Τα δάνεια και οι εγγυήσεις δεν μετατρέπουν τη μη βιωσιμότητα σε βιωσιμότητα» τονίζει.
Οι FT κάνουν λόγο για τέσσερις προοπτικές:
Πρώτον, να πετύχει η λιτότητα στις περιφερειακές χώρες. Δεύτερον να παραμείνουν σε στασιμότητα οι χώρες της περιφέρειας. Η τρίτη, περισσότερο απίθανη, είναι να τροφοδοτούνται επ' αόριστον οι χώρες του Νότου. Η τέταρτη επιλογή είναι να μία ή περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να φύγουν, σημειώνοντας ότι κάποιοι οικονομολόγοι βλέπουν το ζήτημα από την αντίθετη οπτική, δηλαδή την αποχώρηση της Γερμανίας και του σκληρού πυρήνα του ευρώ, όμως κομβικό ΄ρολο θα παίξουν οι γερμανικές εκλογές.
Ο αρθρογράφος θα πόνταρε, επιφυλακτικά, στην τέταρτη προοπτική, επισημαίνοντας όμως ότι όλα μπορούν να συμβούν. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου