Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Αυτός που δεν θέλουν οι Ρεπουμπλικανοί. Αλλά μπορεί να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2016…

Chris-Christie-Barack-Obama
Παρά το προφανές… ότι είναι εξαιρετικά υπέρβαρος για τον επικοινωνιακό καθωσπρεπισμό ενός υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ, ο Κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι φαντάζει ο μόνος που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών τον Λευκό Οίκο, στην αναμέτρηση του 2016.

Τότε που, μετά από μια οκταετή θητεία του Μπαράκ Ομπάμα, οι Δημοκρατικοί θα ετοιμάζονται για συνέχεια, στην περίπτωση που η Χίλαρι Κλίντον είναι υποψήφια και έχει καταφέρει να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, και τα ακόμη υψηλότερα ποσοστά… μοναδικής αξιόπιστης επιλογής.
Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να απαλλαγούν από την παρεμβατικότητα και την αποδοχή των ρητορικών ακροτήτων του Tea Party, το προφίλ του πολιτικού που θα μπορούσε να νικήσει τη Χίλαρι, στα πρότυπα της περίπτωσης Ομπάμα το 2008, είναι: Κάποιος νεώτερος, κάποιος με αποδοχή από τον μεσαίο χώρο, κάποιος με διείσδυση στα “ειδικά” κενά των Λατίνων, των Αφροαμερικανών και των γυναικών. Όχι ένα από τα τρία παραπάνω. Και τα τρία μαζί.
Μέχρι σήμερα, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Ρον Πολ είναι οι δυο εκπρόσωποι της επόμενης γενιάς που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν ο… νέος Ομπάμα, με θύμα και πάλι τη Χίλαρι. Μια τρίτη λύση θα ήταν ο Τζεμπ Μπους, ο “σωστός” γιος του Προέδρου Μπους του πρεσβύτερου, που το 2000 κατάφερε να “κλειδώσει” τη νίκη του W μέσω της Φλόριντα στην οποία ήταν ο ίδιος Κυβερνήτης, παρόλο που σε παναμερικανικό επίπεδο ο Αλ Γκορ είχε επικρατήσει. Αν έπρεπε να βάλουμε από τώρα και ένα τέταρτο όνομα στη σχετική λίστα, αυτό θα ήταν αναπόφευκτα της Σάρα Πέιλιν, καθώς όσο κι αν όλοι θέλουν να … μάθουν για το πολιτικό τέλος του “πίτμπουλ με κραγιόν”, η άλλοτε Κυβερνήτης της Αλάσκα είναι πάντα εδώ. Πεισματάρα μέσα στην άγνοια και τις προφανείς υστερήσεις της.
Και τους τέσσερις προαναφερθέντες, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, ο (υπέρβαρος) Κρις Κρίστι τους έχει για… ορεκτικό. Ως Κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ έχει παρουσιάσει μετρήσιμο και χειροπιαστό έργο, είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των swing states του Οχάιο και του Νιού Χαμσάιρ, ενώ προηγείται σε μερικές Πολιτείες και εκείνης ακόμη της Χίλαρι Κλίντον.
Παρόλαυτά, υπάρχει μια ποιοτική παράμετρος των δημοσκοπήσεων που πονοκεφαλιάζει το επιτελείο του. Είναι ο “λιγότερο αρεστός” στη βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υποψήφιος, θυμίζοντας την αντίστοιχη αμφισβήτηση που βίωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, όταν προσπάθησε να εξασφαλίσει τη στήριξη των ψηφοφόρων του GOP και στη συνέχεια να “ανοίξει” προς τον μεσαίο χώρο, για να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία του Μπαράκ Ομπάμα. Δεν κατάφερε εγκαίρως το πρώτο, έμεινε πολύ πίσω στο δεύτερο, έχασε άνετα τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Με τον Κρις Κρίστι ωστόσο, το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά. Ο λόγος που… δεν τον συμπαθεί η εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών, είναι πως εμφανίζεται περισσότερο φιλελεύθερος, μετριοπαθής και Κεντροδεξιός, από όσο έχουν συνηθίσει οι ίδιοι να αντέχουν. Μια παράμετρος όχι απαραιτήτως αρνητική.
Στις προεδρικές εκλογές του 2016, ειδικά αν οι Δημοκρατικοί έχουν δώσει το χρίσμα στη Χίλαρι Κλίντον, η βάση των Ρεπουμπλικανών θα βρεθεί μπροστά σε ένα αυτονόητο δίλημμα πολιτικής επιβίωσης: Οκτώ χρόνια Ομπάμα και… ποιός ξέρει πόσα χρόνια Χίλαρι, θα είναι πάρα πολλά για το ιστορικότερο κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δυο “αν” λοιπόν: Αν ο Κρις Κρίστι… έχει αδυνατίσει, και αν δεν προκύψει κάποιος απρόβλεπτος παράγοντας που θα του στερήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, δηλαδή αν δεν βρεθεί στον δρόμο του ένας “Ομπάμα”, θα αναμετρηθεί με τη Χίλαρι Κλίντον σε μια ιστορική μάχη αισθητικής και γενεών.
Και τώρα, το τρίτο “αν”: Αν πράγματι ο Μπαράκ Ομπάμα αισθάνεται ότι του χρωστάει την επανεκλογή του στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου, επειδή μερικές μέρες πριν από τις κάλπες ο Κρις Κρίστι… τον πήρε από το χέρι, τον περπάτησε στο χτυπημένο από τον τυφώνα “Sandy” Νιού Τζέρσεϊ, και εκθείασε την “αποτελεσματικότητα” του Προέδρου, αναγκάζοντας ακόμη και τον Μορμόνο Ρόμνεϊ να τον… βρίζει στο τηλέφωνο, είναι εξαιρετικά πιθανό ο άνθρωπος που σταμάτησε τη Χίλαρι πριν από 8 χρόνια, να προσπαθήσει να το ξανακάνει.
Μέσω του Κρις Κρίστι, αυτή τη φορά, έστω κι αν είναι υποψήφιος του αντίπαλου κόμματος, αλλά πάντα μετριοπαθής. Οι χάρες άλλωστε, πρέπει να ανταποδίδονται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου