Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Spiegel: Σκληροί όροι του SPD προς την Κύπρο για το πακέτο βοήθειας


Steinbrück matador
Το μεγαλύτερο εμπόδιο της Κύπρου για την έγκριση του πακέτου βοήθειας είναι η Γερμανία, αφού οι ευρωπαϊκές αντιστάσεις δείχνουν, σε κεντρικό επίπεδο και υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, να έχουν καμφθεί.


Η αντιπολίτευση της Angela Merkel, με τις ομοσπονδιακές εκλογές να πλησιάζουν, απορρίπτει το ενδεχόμενο υπερψήφισης της βοήθειας στο κοινοβούλιο, τουλάχιστον στην παρούσα της μορφή, και οι ψήφοι της γερμανικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι αρκετές, δεδομένων και των σταθερών εσωτερικών αντιδράσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική της Καγκελαρίου. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» σε αποψινό το δημοσίευμα φανερώνει ποιοι είναι οι σαφείς και δυσεκπλήρωτοι όροι που θέτουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ώστε να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να εγκρίνουν και οι ίδιοι την βοήθεια.
Οι τέσσερις όροι λοιπόν που ρητώς, σε συνομιλία του με το περιοδικό, θέτει ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Peer Steinbrück, είναι οι εξής: Πριν από οποιοδήποτε πακέτο, η Κύπρος θα πρέπει, κατ’ αυτόν:
α) Να σταθεροποιήσει τον εντελώς διογκωμένο τραπεζικό της τομέα και για τον λόγο αυτό να κλείσει ορισμένα της χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
β) Να λάβει αυστηρά μέτρα ενάντια στο «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος.
γ) Να πάψει να αποτελεί «φορολογικό παράδεισο».
δ) Να εισάγει τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ο Peer Steinbrück καλεί την Angela Merkel να απαιτήσει την εκπλήρωση αυτών των όρων πολύ γρήγορα και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «η έγκρισή μας για τα μέτρα βοήθειας εξαρτάται από την αντίδραση (εννοείται της Κύπρου)».
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμα στελέχη του CDU της Angela Merkel, όπως ο Michael Meister και ο Michael Fuchs, δηλώνουν αμφιβολίες σχετικά με την ανάγκη, ελλείψει συστημικού κινδύνου για την ευρωζώνη ή την σκοπιμότητα, λόγω της ανάμειξης ρωσικών κεφαλαίων, διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.
Εξαιτίας αυτού του σκεπτικισμού και του ορατού κινδύνου απόρριψης του πακέτου από το Bundestag, η κυβέρνηση της Γερμανίας δείχνει αποφασισμένη να ακολουθήσει την τακτική των καθυστερήσεων. Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η έκφραση της επιθυμίας του Wolfgang Schäuble προς τα μέλη του Eurogroup η απόφαση να ληφθεί το νωρίτερο τον Μάιο, αν και έως τώρα είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο.
Επομένως, τόσο οι σκληροί όροι που θέτει το SPD όσο και η αδυναμία αυτοδύναμης έγκρισης του πακέτου από τον κυβερνητικό συνασπισμό καθιστούν ιδιαίτερα ακανθώδη την τελική ευθεία της Κύπρου στον μεγάλο αγώνα που δίνει για να αποφύγει την χρεοκοπία. Η αγωνία και η αβεβαιότητα της Λευκωσίας παρατείνεται λοιπόν…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου