Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σαμαράς αποφάσισε να κάνει ανασχηματισμό


Antonis-Samaras-orkomosia
Αυτή τη φορά, ο Πρωθυπουργός διέβη τον Ρουβίκωνα, όπως τουλάχιστον επιβεβαιώνουν όσοι τον γνωρίζουν καλά, και μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τις αντιδράσεις του, όσα λέει, και κυρίως… όσα δεν λέει.

Το ταξίδι στο Κατάρ, οι κόντρες γύρω από την οικονομία και οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στα υπουργεία, τόσο μεταξύ των μελών της πολιτικής ηγεσίας όσο και στην ουσία της αποτελεσματικότητας ή της… απουσίας της, που μεταφράζεται σε ανεξέλεγκτες ή παρατεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις, συνθέτουν το μωσαϊκό που “έσπρωξε” τον Αντώνη Σαμαρά στην απόφαση να επιταχύνει τις διαδικασίες για τον ανασχηματισμό.
Ο Πρωθυπουργός κοιτάζει πολλές φορές γύρω του και… δεν βλέπει κανέναν, υπό την έννοια ότι ο δικός του πολιτικός βηματισμός είναι ταχύτερος από εκείνον των μελών της κυβέρνησής του. Έτσι, η κυβέρνηση μένει πίσω, χάνει πολύτιμο χρόνο και προσπερνά ημερομηνίες και προθεσμίες οι οποίες συνδέονται ευθέως με το Μνημόνιο, την έγκριση εκταμίευσης της δόσης και τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Έμπειρος και βαθύς γνώστης της… ταχύτητας με την οποία αλλάζουν οι εκλογικές και πολιτικές προτιμήσεις της κοινωνίας, ειδικά σε περιόδους κρίσης και σύγχυσης, όπως είναι η σημερινή, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασιμένος να μην χάσει άλλο χρόνο με ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο μοιάζει να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του.
Ο ανασχηματισμός λοιπόν θεωρείται πλέον δεδομένος, και χρονικά προσδιορίζεται για τις αρχές Μαρτίου, μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δοθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο ευχέρεια πολιτικών χειρισμών. Εκτός κι αν… ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  συναινέσει να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς στον ανασχηματισμό εντός του Φεβρουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Μάρτιος είναι μήνας καμπής, καθώς αναμένεται αξιολόγηση από την τρόικα, επομένως η κυβέρνηςη θα χρειαστεί ένα “νέο ξεκίνημα” για να διασκεδάσει τις όποιες εντυπώσεις δημιουργηθούν.
Όσο για τα σενάρια περί των ποιών θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, ποιών θα μετακινηθούν και ποιών θα εισέλθουν στο νέο σχήμα, δίνουν και παίρνουν. Αμετακίνητος θεωρείται ο Γιάννης Στουρνάρας, και δυνητικά οι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης, ενώ στον αντίποδα το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μετά την τελευταία επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην οδό Αριστοτέλους, δεν έχει αναιρέσει τους προβληματισμούς του για το υπουργείο Υγείας και τον Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Σενάρια που θα πολλαπλασιαστούν, μέχρι ο Αντώνης Σαμαράς να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου