Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Βενιζέλος: «Το πρώτο μνημόνιο είχε τεράστια σχεδιαστικά λάθη»


Τα σχεδιαστικά προβλήματα του προγράμματος προσαρμογής δεν οφείλονται μόνο στο ΔΝΤ, αλλά σε όλους τους θεσμικούς μας εταίρους, όπως η ΕΚΤ και η ΕΕ ενώ δεν ήταν τεχνικά αλλά ανάγονται στις κυρίαρχες διεθνώς οικονομικές, αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του με τίτλο: «Τα “λάθη” του ΔΝΤ και οι προϋποθέσεις της εθνικής μας ανάκαμψης».

Προφανώς και το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής είχε τεράστια σχεδιαστικά λάθη, παραδέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ως το πιο θεμελιώδες τον συνδυασμό «στήριξης και τιμωρίας»της Ελλάδας και των άλλων χωρών που εντάχθηκαν σε παρόμοια προγράμματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας - που ήταν η πρώτη στη σειρά χώρα και χρησιμοποιήθηκε δυστυχώς ως πειραματόζωο - αυτό προσέλαβε ακραία μορφή καθώς, υπό την απειλή της χρεωκοπίας και της απόλυτης εκμηδένισης εισοδημάτων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στο σχεδιαστικό αυτό πρόβλημα προστέθηκε πολύ γρήγορα ένα ακόμη μεγαλύτερο: η αβεβαιότητα για την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος που προσέλαβε διαστάσεις χιονοστιβάδας ως προς το λεγόμενο νομισματικό κίνδυνο της Ελλάδας.

«Ποτέ δεν βρεθήκαμε μετά το 2009 μπροστά στο δίλημμα αν θα επιλέξουμε μια καλή ή μια κακή λύση. Το δίλημμα ήταν πάντα ανάμεσα σε μια κακή και μια απολύτως καταστροφική λύση», τονίζει.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες «εξωραϊστικές» διεθνείς επαφές του, γράφει ότι συνιστά  αμήχανη, αλλά σαφή παραδοχή πως εναλλακτική στρατηγική ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως το κλειδί  των εξελίξεων το κρατάμε πάντα εμείς οι ίδιοι, εδώ στην Ελλάδα και ότι οι κρίσιμες προϋποθέσεις είναι πρωτίστως εσωτερικές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου