Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Δεσμεύουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο της Κύπρου


Την προοπτική να κατατίθενται τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, σε ειδκό λογαριασμό για την αποπληρωμή του πακέτου βοήθειας που θα πάρει η χώρα, πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του EurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

O ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε, όμως, ότι πριν τα ποσά αυτά συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να καθοριστεί το ακριβές ύψος τους. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε συγκεκριμένα στην ολλανδική Κάτω Βουλή στη Χάγη: «Ας περιμένουμε πρώτα τις πρώτες εξορύξεις, να δούμε πόσο είναι, τι είδους αέριο είναι, τι ποιότητας, πριν να μπορέσουμε να το συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα. Τα χρήματα από το αέριο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του κυπριακού χρέους, μέσω ενός ειδικού λογαριασμού.

«Θα μπορούσε να υπάρξει ένας ξεχωριστός λογαριασμός, στον οποίο, για παράδειγμα, θα μεταφέρονταν τα έσοδα από το αέριο», συμπλήρωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ κάνοντας σύγκριση με τηνελληνική περίπτωση

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, προσθέτει το πρακτορείο, με βάση τις διαθέσιμες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή, τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 18 δισ. ευρώ ή μεταξύ 100 και 300% του κυπριακού ΑΕΠ, ενώ το πιθανότερο πακέτο στήριξης θα φτάσει τα 17,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση του ολλανδού προέδρου του Eurogroup και ως γνωστόν επιλογή του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μάλλον δεν στέλνει και τα καλύτερα μηνύματα για την Ελλάδα, σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου.

Mε όχημα τα πακέτα στήριξης ο σκληρός πυρήνας του ευρώ, ουσιαστικά προσπαθεί να «βάλει χέρι» στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. 

Η πρόσφατη ιστορία εξάλλου έχει αποδείξει ότι ο φυσικός πλούτος προκαλεί πολεμικές συγκρούσεις. Ο οικονομικός πόλεμος αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικός σε επίπεδο «εταίρων»...


Β.Β.


http://newpost.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου