Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Handelsblatt: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας


Samaras venizelos
Τα ελληνικά κόμματα υποτίθεται ότι θα σώσουν την χώρα από την χρεοκοπία. Ταυτόχρονα, χρεοκοπούν τα ίδια. Αυτή η αντίφαση σημειώνεται σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», το οποίο κάνει λόγο για τα υπέρογκα χρέη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Τα χρήματά τους δεν φθάνουν ούτε για το νοίκι και τους μισθούς, όπως αναφέρεται. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται οικονομικά με την πλάτη στον τοίχο. Τα χρέη τους εδράζονται κυρίως σε πρώην δημόσιες τράπεζες.
Από τις 18 Φεβρουαρίου εκπρόσωποι των κομμάτων θα πρέπει να παρουσιασθούν στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη για να δώσουν εξηγήσεις γύρω από δάνεια ύψους 240 εκ. ευρώ. Ο Εισαγγελέας υποψιάζεται, ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος κατά την διαδικασία έγκρισης των δανείων.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, η ΝΔ χρωστάει περίπου 105 εκ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα και 15 εκ. ευρώ ακόμα στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ΠΑΣΟΚ έχει δανεισθεί 97 εκ. ευρώ από την Αγροτική και 5 εκ. ευρώ από την Πειραιώς. Επιπλέον, και η Αττική Τράπεζα έχει μοιράσει στα κόμματα δάνεια ύψους 22 εκ. ευρώ.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους συντάκτες του δημοσιεύματος είναι ότι τα κόμματα έδωσαν ως ασφάλεια για την αποπληρωμή των δανείων μελλοντικά τους έσοδα, τα οποία περιμένουν ως κρατική χρηματοδότηση. Όμως, τα κρατικά κονδύλια μειώνονται ραγδαία, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της δύναμής τους. Επιπλέον, και οι δωρεές από οικονομικούς παράγοντες, όπως επισημαίνεται με σαφή υπονοούμενα, έχουν επίσης μειωθεί.
Μετά από όλα αυτά, οι απασχολούμενοι στα κόμματα περιμένουν τον μισθό τους. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι δραματική. Κατά το 2011 τα έσοδά του ανήλθαν σε 16 εκ. ευρώ. Απέναντι σε αυτά στέκονται οφειλές σε τράπεζες της τάξης των 114 εκ. ευρώ. Κατά το τρέχον έτος αναμένει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κρατική χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. ευρώ. Αυτά δεν φθάνουν ούτε για το επιτόκιο των δανείων, την ώρα που το κόμμα, κατά το δημοσίευμα, χρωστάει στους περισσότερους από τους υπαλλήλους του πολλά μηνιάτικα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου