Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Moody’ s: Επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες


judhjd
Σύμφωνα με έκθεση του οίκου Moody’ s, με τίτλο Greek Banks’ Funding Pressures Ease with More Deposits and Greek Bonds as Collateral, διαπιστώνεται χαλάρωση των πιέσεων στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για τις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Η έκθεση που υπογράφεται από τον αναλυτή του οίκου Νώντα Νικολαΐδη, υπογραμμίζει πως έχουν επιστρέψει περίπου 15 δισ. ευρώ καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,5% στα 161,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, έναντι 155,9 δισ. ευρώ το Νοέμβριο.
«Η αύξηση των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον περασμένο Δεκέμβριο, να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για τις πράξεις χρηματοδότησης, αποτελούν θετικό πιστωτικό γεγονός και μετριάζουν τις πιέσεις τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρεται στην έκθεση.
Πάντως ο κ. Νικολαΐδης ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις κατά τη διαδικασία ανάκτησης της κεφαλαιακής τους βάσης και φερεγγυότητας, σε μία οικονομία που θα παραμείνει σε ύφεση μέσα στο 2013. Εστιάζει δε στις πιέσεις σε επίπεδο ποιότητας παγίων, λόγω της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τέλος, ο αναλυτής της Moody’s αναφέρει πως η ανάκαμψη των καταθέσεων ενδέχεται να παραμείνει εύθραυστη λόγω των οικονομικών και πολιτικών κινδύνων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου