Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Reuters: Η τρόικα προβλέπει χρηματοδοτικό κενό

ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÐÁÐÁÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÕ ÔÑÏÉÊÁÓ
Το πρακτορείο Reuters… αναλύει την έκθεση της τρόικας για Ελλάδα και διακρίνει «αδυναμία» ή «απροθυμία» της ελληνικής κυβέρνησης να συγκεντρώσει επαρκή φορολογικά έσοδα. Γι` αυτό και οι δανειστές φοβούνται πως θα δημιουργηθεί «νέο χρηματοδοτικό κενό».

Έπειτα από μήνες σχετικής ηρεμίας, οι «ανησυχίες» για την Ελλάδα και η κυβερνητική κρίση που ενέσκηψε στην Πορτογαλία, μεταξύ άλλων, ήγειραν εκ νέου τους φόβους περί αναζωπύρωσης της κρίσης στην ευρωζώνη, γράφει το πρακτορείο.
Οι διεθνείς πιστωτές διερωτώνται για την «βούληση» της Ελλάδας να αλλάξει, σχολιάζει το Ρόιτερς, υπενθυμίζοντας ότι εάν η μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποφασίσει να αποχωρήσει.
Κατ’ ιδίαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα λιγότερα μπορεί και ότι η οικονομική προοπτική της χώρας επιδεινώνεται, προσθέτει.
Η 47σέλιδη έκθεση αποτέλεσε το υπόβαθρο της απόφασης των δανειστών να εκταμιευθεί η δόση σε υποδόσεις, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, αλλά στην ίδια την έκθεση αμφισβητείται η «βούληση και η δυνατότητα» συγκέντρωσης επαρκών φορολογικών εσόδων, σχολιάζει το Ρόιτερς.
«Η ενίσχυση της [ελληνικής] φορολογικής διοίκησης συνιστά έναν πυλώνα-κλειδί της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση. «Η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος της βελτίωσης των επιδόσεων στη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων θα συνεπαγόταν την ανάγκη να αναζητηθούν εναλλακτικά μέτρα για να κλείσει το προκύπτον δημοσιονομικό κενό», προστίθεται.
Στην έκθεση της τρόικας γίνεται ο υπολογισμός ότι η δημοσιονομική «τρύπα» ενδέχεται να ανέλθει σε 0,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας –ήτοι 2 δισ. ευρώ– φέτος και το 2014, εάν η Αθήνα αποτύχει να εκπληρώσει τους όρους που της έχουν τεθεί για να λάβει τις υποδόσεις. Για το 2015, σε μια τέτοια περίπτωση το κείμενο προβλέπει ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβαίνει το 1,75% και για το 2016 υψηλότερο του 2%. «Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-’14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία φέρει ημερομηνία Ιούλιος 2013. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων γίνεται κατά κύριο λόγο το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους.
«Μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί τον Μάιο για να αποφευχθεί να ανακύψει δημοσιονομικό κενό το 2013 και το 2014 η αποστολή εντόπισε νέες υστερήσεις οι οποίες απειλούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και ανέρχονται έως και σε 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», σύμφωνα με την έκθεση. Το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 194 δισεκ. ευρώ το 2012. Στην έκθεση αναφέρεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να επιτύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος (προ κόστους εξυπηρέτησης του χρέους) το 2013 και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ της το 2014. Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των υποδόσεων από την τρόικα.
Η έκθεση εμμένει στην πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος και 0,6% το 2014, ενώ δεν δίνει λεπτομέρειες όσον αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου