Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Αδιάβαστος ο Καμίνης

Πριν από κάποιους μήνες και συγκεκριμένα την πρώτη Κυριακή του περασμένου Ιανουαρίου ο κ. Καμίνης κάλεσε τους συμβούλους των επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας για να εκλέξουν τους νέους Αντιπροέδρους του. Από το κάλεσμα αυτό λείπαμε όλοι οι σύμβουλοι τους συνδυασμού «Αθήνα Πόλη της ζωής μας», καθώς, μετά από μελέτη του νέου νόμου 4071/2012 περί τοπικής αυτοδιοίκησης, είχαμε όλοι αντιληφθεί ότι πλέον δεν υπάρχει θεσμός Αντιπροέδρου, οπότε η συγκεκριμένη διαδικασία δεν ήταν σύννομη.

Ο δήμαρχος όμως της Αθήνας και πρώην συνήγορος του πολίτη, είχε προφανώς διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο νόμο. Ως αποτέλεσμα οδήγησε τους συμβούλους του συνδυασμού του σε μία εκλογική διαδικασία, κυρίως, ενδοπαραταξιακή. Από αυτή τη διαδικασία δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις με επακόλουθο σε πολλές δημοτικές κοινότητες η μάχη της καρέκλας να επαναληφθεί και την δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου. Μετά κόπων και βασάνων η ενδοπαραταξιακή μάχη έδωσε τους νέους «Αντιπροέδρους».
Οι νέοι «Αντιπρόεδροι» λοιπόν, πιστεύοντας πλήρως στο ρόλο τους, συμμετείχαν σε όλες τις διαδικασίες, αντικατέστησαν τους Προέδρους όποτε χρειάστηκε, ενώ υπέγραφαν ακόμα και έγγραφα του Δήμου ως αρμόδιοι. Πριν από ένα μήνα περίπου και συγκεκριμένα 4-6-2013 ο τότε υπουργός εσωτερικών κ. Στυλιανίδης απαντώντας στην ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής Α΄ Αθηνών κ. Κακλαμάνης ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά το ζήτημα: «Στις νέες διατάξεις με έναρξη ισχύος από 1-1-2013, δεν προβλέπεται θέση Αντιπροέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας ούτε ορίζεται τρόπος ανάδειξής του. Συνεπώς από 1-1-2013 η θέση του Αντιπροέδρου της δημοτικής κοινότητας είναι καταργημένη».
Καμία αμφιβολία δεν μένει ότι η όλη διαδικασία εκλογής αλλά και η μετέπειτα λειτουργία των «Αντιπροέδρων» ήταν ένα τραγικό λάθος του κ. Καμίνη. Ο τέως συνήγορος του πολίτη και επίκουρος καθηγητής της νομικής θα έπρεπε τουλάχιστον να ήταν πιο διαβασμένος. Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση είχε τις αμφιβολίες του, θα μπορούσε να επικοινωνήσει με το αρμόδιο υπουργείο έτσι ώστε να μην οδηγήσει τον δήμο σε αυτή την έκνομη περιπέτεια που άγνωστο ακόμα είναι ποιες διαστάσεις θα έχει. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Καμίνης πιάστηκε για άλλη μία φορά αδιάβαστος και συνήθως οι αδιάβαστοι μένουν μετεξεταστέοι.
Γρηγόρης Λέων
Σύμβουλος 7ης Δ.Κ. Δήμου Αθηναίων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου