Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Μάριο Ντράγκι: Η κυβέρνηση Παπανδρέου παραπλάνησε την τρόικα!

Αιχμές κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παίρνοντας θέση και αυτός όσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους.

Ο Μάριο Ντράγκι σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι τα οικονομικά δεδομένα που παρείχε το 2010 ήταν ελλιπή και περικομμένα.
«Ορισμένες αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε στη βάση πληροφοριών οι οποίες ήσαν είτε ελλιπείς, είτε εσφαλμένες, ή παραπλανητικές», είπε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι και προσέθεσε:
«Ασφαλώς οι αναφορές σχετικά με την δομική ισχύ της ελληνικής οικονομίας δεν ήταν ακριβείς. Οι (ελληνικές) αρχές της εποχής διαβεβαίωναν συνεχώς την (διεθνή) τρόικα (των πιστωτών) ότι η οικονομία ήταν πολύ πιο ισχυρή από όσο ήταν στην πραγματικότητα».
Το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του είχε αφήσει αιχμές κατά των ευρωπαίων για έλλειψη επάρκειας όσον αφορά τη χορήγηση βοήθειας προς κράτη που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσχέρειες στην ευρωζώνη, και διότι δεν είχαν συμφωνήσει στην απομείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που διακρατούσαν ιδιώτες –το πολυσυζητημένο PSI– ήδη από το 2010, όταν είχε συναφθεί το πρώτο μνημόνιο δανεισμού της χώρας.
«Αναμφίβολα διαπράχθηκαν λάθη... Θα ήταν καλό αυτά να προσδιοριστούν» με περισσότερη σαφήνεια ώστε να μην επαναληφθούν, ανέφερε ο Ντράγκι.
Εξάλλου ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι την εποχή εκείνη, η αστάθεια στις χρηματαγορές δημιουργούσε φόβους περί μετάδοσης της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. 
«Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε σήμερα περί αναδιάρθρωσης», καθώς ο κίνδυνος έχει μειωθεί, ανέφερε.
Έκτοτε, είπε ακόμη ο Ντράγκι, «η Ελλάδα κατάφερε σημαντικές προόδους, και τους έχουμε πει να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια, ιδίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποφέρουν σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα».


Διαβάστε: http://newpost.gr/post/251151/mario-ntragki-h-kybernhsh-papandreoy-paraplanhse-thn-troika#ixzz2YUS3ZWX0

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου