Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Καθηγητής Γεώργιος Βάμβουκας: «Υπ. Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος ομολογούν την πλήρη κατάρρευση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου»

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013, ο υπεύθυνος Οικονομικών της Νέας ΜΕΡΑς καθηγητής κ. Γεώργιος Βάμβουκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη δημοσίευση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013, πιστοποιούν την πλήρη κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών.  Δύο είναι τα συγκλονιστικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων. Η πρώτη ζοφερή διαπίστωση είναι ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, υπολογίζουν το πρωτογενές  έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης σε -5,1 και -4,8 δις ευρώ αντίστοιχα. Η δεύτερη θλιβερή παρατήρηση είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013, το συνολικό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος σε -8,6 και -8,7 δις ευρώ αντίστοιχα.

Ήδη, από το πρώτο εξάμηνο του 2013 ,τόσο το πρωτογενές αποτέλεσμα όσο και το συνολικό κρατικό έλλειμμα, υπερβαίνουν τους στόχους για το 2013, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016. Ο στόχος του μεσοπρόθεσμου για πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης,  1,0 δις ευρώ , μεταλλάσσεται πλέον από το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε -5,0 δις ευρώ. Και ο στόχος του 2013 για έλλειμμα γενικής κυβέρνησης,  -8,2 δις ευρώ ή -4,5% του ΑΕΠ, μετατρέπεται την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2013 σχεδόν σε -9 δις ευρώ.

Οι τρομακτικές αποκλίσεις στους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής του 2013, υποχρεώνουν την κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο να επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη στους πολίτες και να περικόψει ζωτικής σημασίας κρατικές δαπάνες. Απώτερη επιδίωξη των νέων σκληρών μέτρων είναι να περιοριστούν οι τρύπες των κρατικών ελλειμμάτων και το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης να μην προσεγγίσει το 200% του ΑΕΠ. Οι πολιτικές λιτότητας σε συνθήκες εντεινόμενης  οικονομικής κρίσης, προκαλούν την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους.

Κυβέρνηση και Τρόικα αγνοούν στοιχειώδεις αρχές της οικονομικής επιστήμης. Αν δεν αυξηθεί η ζήτηση, και άρα η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, πώς θα μπει η εθνική οικονομία στη φάση της ανάκαμψης; Και πώς θα αυξηθεί η ζήτηση των παραγόμενων προϊόντων,  όταν οι κύριοι Σαμαράς και Στουρνάρας αρέσκονται στο ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων και  προβαίνουν στην φορολογική αφαίμαξη των πολιτών;»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου