Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

«Ξαφνικός θάνατος» αλά ΕΡΤ στο Δημόσιο – Ποιοι θεσμοί γκρεμίζονται

«Πονάει κεφάλι… κόψει κεφάλι»: Η λογική αυτή διατρέχει το κεφάλαιο «Δημόσιο» του νομοσχεδίου «σκούπα» που κατέθεσε η Κυβέρνηση.



Του Βαγγέλη Δουράκη
Ο «ξαφνικός θάνατος» -αλα ΕΡΤ- ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της τρόικας για διαθεσιμότητα-κινητικότητα- απολύσεις υιοθετείται πλέον ως μοντέλο στην δημόσια διοίκηση. Έτσι, μέσα σε μια νύχτα «γκρεμίζονται» τα Τεχνικά Λύκεια και ο θεσμός των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας.
Υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών, η Κυβέρνηση αναζήτησε τις «δεξαμενές» κινητικότητας από τις οποίες θα προέλθουν αρχικά οι 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τέλος Ιουλίου και οι υπόλοιποι 8.300 ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων από την έναρξη της ισχύος του νόμου (αυτόματα τίθενται σε διαθεσιμότητα 2.000 άτομα) και των δημοτικών αστυνομικών από τις 23 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας προχωρά στην κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν συνολικά έως σήμερα, με συνέπεια την κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης.
Από τις ειδικότητες που καταργούνται περίπου 2.000 καθηγητές θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 να μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις.
Όσοι δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και συνεπώς θα απολυθούν το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι θα φροντίσει να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.
Ποιοι εξαιρούνται των παρεμβάσεων;
• Εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής.
• Εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας
• Εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.
Σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου «σκούπα» αναφέρεται ότι επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις ανά κατηγορία, κλάδο ή και ειδικότητα σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του οικείου υπουργού, σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, μετά από τεκμηρίωση που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης.
Επίσης, επιτρέπεται: α) η μετάταξη μόνιμων πολιτικών υπαλλήλων και η μεταφορά υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και β) η μεταφορά υπαλλήλων που διατηρούν τη δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο δημόσιο τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, ανεξάρτητων αρχών, Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και των λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. όταν επιβάλλεται από το συμφέρον της υπηρεσίας υποδοχής, ιδίως για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου