Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Σε 3 φάσεις θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου

Το Eurogroup ενέκρινε την καταβολή τμηματικά της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ.


Όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισεκ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισεκ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP). Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,5 δισεκ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 0,5 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Τέλος, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να εκταμιευθούν τον Αύγουστο.

Από το σύνολο της δόσης απομένουν 1,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να περάσουν από τη γερμανική Βουλή.

Το Eurogroup επισημαίνει με ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς, ενώ η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, παρόλο που σε ορισμένους τομείς σημειώνεται με αργούς ρυθμούς. 

Το Eurogroup αναφέρει επίσης ότι είναι ενθαρρυντική η παρουσία πρώιμων ενδείξεων για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.

Ακόμη, αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν κάνει οι έλληνες πολίτες, ενώ τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω προσπάθεια πλήρους εφαρμογής όλων των προϋποθέσεων για την επόμενη δόση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση και την είσπραξη φορολογικών εσόδων. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου