Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Επανεμφάνιση Σαρκοζί για τη… σωτηρία του κόμματός του

sarkozy
Ο τέως πρόεδρος της δημοκρατίας της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε σήμερα την πρώτη πολιτική δημόσια εμφάνιση αφότου απώλεσε την εξουσία, καλώντας τους εκατοντάδες εκλεγμένους και ιδίως τους βουλευτές της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματός του, να συνδράμουν οικονομικά ώστε αυτό να αποφύγει την πτώχευση.

Ο Σαρκοζί, που επευφημήθηκε από ένα πλήθος υποστηρικτών του όταν έφθασε στα κεντρικά γραφεία του UMP, κάλεσε να υπάρξουν δωρεές προς ενίσχυση του κόμματος, αφού το Συνταγματικό Συμβούλιο αποφάνθηκε πως αυτό υπερέβη το καθορισμένο όριο για τις προεκλογικές δαπάνες κατά την αποτυχημένη εκστρατεία του για την επανεκλογή του τέως προέδρου και ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει 11 εκατ. ευρώ που είχε λάβει ως ενίσχυση.
Αν και ο Σαρκοζί διέψευσε ότι η εμφάνισή του αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική, ο τέως πρόεδρος δεν κρύβει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2017 και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% εκ των υποστηρικτών του UMP θέλει να το πράξει.
Πολλοί στη γαλλική δεξιά θεωρούν τον Σαρκοζί τον μόνο που μπορεί να επανενώσει το κόμμα που έχει διχαστεί σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ένα με σκληρή στάση όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης κι ένα πιο μετριοπαθές, μετά την ήττα του ιδίου τον Μάιο του 2012 από το Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.
«Αυτή δεν είναι η πολιτική μου επιστροφή», έγραψε ο Σαρκοζί στο Twitter ενώ άρχιζε η συνάντηση – κάνοντας την πρώτη του ανάρτηση στο λογαριασμό του στον ιστότοπο αυτό μετά την εκλογική του ήττα. «Όταν επιστρέψω στο βήμα θα το πράξω για να μιλήσω στο γαλλικό λαό για τη Γαλλία».
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Ifop έδειξαν ότι μόλις ένα 40% θα ήθελε τον Σαρκοζί πρόεδρο ξανά, αλλά μεταξύ των ψηφοφόρων του UMP, το ποσοστό εκείνων που θέλουν να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2017 βρίσκεται στο 58%, σε τεράστια απόσταση από τον κοντινότερο αντίπαλό του και πρώην πρωθυπουργό του, τον Φρανσουά Φιγιόν, που περιορίζεται στο 16%. Τον νυν πρόεδρο του ίδιου κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ θα ήθελε υποψήφιο πρόεδρο μόλις το 10% των ψηφοφόρων του UMP. Ο ίδιος ο Κοπέ λέει ότι θα είναι υποψήφιος μόνον εάν δεν είναι ο Σαρκοζί.
Ο Κοπέ ανέφερε σήμερα ότι μετά την απόφαση του Συνταγματικού συμβουλίου, στο κόμμα ζήτησαν να εγγραφούν τέσσερις χιλιάδες νέα μέλη και ότι από τα ζητούμενα πλέον από το κόμμα 11 εκατ. ευρώ τα 2,3 εκατ. ήδη συγκεντρώθηκαν χάρη σε δωρεές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου