Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Στο ευρώ η Λετονία από τον Ιανουάριο του 2014

Η ΕΕ επικύρωσε σήμερα την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014, κάνοντας αυτό το μικρό κράτος της Βαλτικής το 18ο μέλος της νομισματικής ένωσης.


Οι 28 «υιοθέτησαν σήμερα μια απόφαση η οποία επιτρέπει στη Λετονία να υιοθετήσει ως νόμισμα το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, στην οποία διευκρινίζεται πως η ισοτιμία θα είναι 0,702804 λατ για ένα ευρώ.

«Ναι, θα ενταχθούμε στο ευρώ την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο λετονός πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόβσκις προσθέτοντας πως αυτό είναι μια «καλή είδηση για τη Λετονία και για την ευρωζώνη».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη», επέμεινε ο Λετονός υπουργός Οικονομικών Άντρις Βιλκς, προσθέτοντας πως μεταξύ των προτεραιοτήτων «η βελτίωση της θέσης της Ευρώπης ως παγκόσμιου πρωταγωνιστή είναι ένας στόχος κρίσιμος για όλους».

Η Λετονία θα είναι μία από τις χώρες του ενιαίου νομίσματος που τα καταφέρνουν καλύτερα στο οικονομικό επίπεδο, υπογράμμισε. Έχει «την οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτερα» και επίσης «την αγορά εργασίας που αναπτύσσεται ταχύτερα», υπογράμμισε.

Η Λετονία αναμένεται να επιτύχει ανάπτυξη 3,8% φέτος και 4,1% το 2014, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου