Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα με εντυπωσιάζει

Christine-Lagarde-Angela-Merkel
To power game για την επικράτηση στον ανηλεή νομισματικό πόλεμο ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη (τουλάχιστον) από το 2008 και την… καταναγκαστική κατάρρευση της Lehman Brothers, γίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον από τη στιγμή κατά την οποία πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν δυο γυναίκες. Και μάλιστα στην ηλικία της απόλυτης (πολιτικής) ωριμότητάς τους.

Μια πρώην Ανατολικογερμανίδα που έφτασε να κυβερνάει την Ενωμένη Ευρώπη, και μια Γαλλίδα που… θα έκανε τα πάντα για τον Νικολά Σαρκοζί (κατά δική της ομολογία σε σχετικό ιδιόχειρο σημείωμα-αφιέρωση), βρίσκονται η μια απέναντι από την άλλη. Με την Ελλάδα, την ευρωζώνη, εν πολλοίς συνολικά την παγκόσμια οικονομική κρίση, να βρίσκονται στο επίκεντρο της μονομαχίας.
Η Άνγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκονται πίσω από τον οδικό χάρτη του μέλλοντός μας, προφανώς χωρίς η Ευρώπη να συμμετέχει ενεργά στη χάραξή του, αλλά να παρακολουθεί μάλλον παθητικά.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, όπως φάνηκε και με τη (σε δόσεις) δόση προς την Ελλάδα, ενόψει των εκλογών για τη νέα Μπούντεσταγκ που έχει μπροστά της τον Σεπτέμβριο, με ζωντανή την προσδοκία να σηκώσει τα ποσοστά του συνασπισμού CDU/CSU τόσο ψηλά, που να μην χρειάζεται να υποχρεωθεί στην αναγκαστική συγκατοίκηση με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD σε έναν “Μεγάλο Συνασπισμό” από τα παλιά.
Η Γαλλίδα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την άλλη, κραδαίνει την απειλή της αποχώρησης του Ταμείου από την τρόικα, δηλαδή από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και όποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας βρεθεί στο μέλλον σε αντίστοιχη ανάγκη.
Το ΔΝΤ φυσικά δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την τρόικα. Τεστάρει απλώς τα όρια της Γερμανίας. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC,  λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
“Δεν μπορώ να κρύψω ότι η Ελλάδα με εντυπωσιάζει, όταν βλέπω τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πραγματικότητας της χώρας.
Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά πιθανό, ως το τέλος του έτους, η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρωτογενές πλεόνασμα. Και φυσικά, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα συνιστά ένα εντυπωσιακό επίτευμα”, ήταν τα λόγια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Και η αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας; “Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Είμαστε εταίροι σε αυτό το πρόγραμμα”. Τόσο απλά…
Όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, φυσικά και αποτελεί τον πρόλογο της επιστροφής στις αγορές για δανεισμό. Δηλαδή, το τέλος της ανάγκης δανεισμού από την τρόικα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου