Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Σαν δυο σταγόνες νερό

photo: Menelaos Myrillas@fosphotos.com
Γεννημένοι και οι δύο το 1979. Ο ένας τον Φλεβάρη, ο άλλος τον Νοέμβρη. Ο πρώτος -ο μεγαλύτερος- έκανε και πρώτος το βήμα από τη νεολαία και τις θέσεις του κόμματος στην Capilla Sixtina του κομματικού σωλήνα, στη γραμματεία. Ο άλλος ακολούθησε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κληθεί από τα μέσα Μαρτίου να σώσει ό,τι σώζεται από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, ο Αντρέας Παπαμιμίκος θα προσπαθήσει να γίνει ο αρμός ανάμεσα στις πλάκες της Νέας Δημοκρατίας και να ελαχιστοποιήσει την τριβή.

Υπάρχουν κι άλλα κοινά. Αποτελούν και οι δυο τους εκλεκτούς της ηγεσίας. Στήριξαν τους προέδρους των κομμάτων σε εποχές εσωτερικών διαδικασιών και εξαργύρωσαν τη στάση τους αργότερα, αν και η επιλογή τους φάνταζε μονόδρομος. Βλέπετε, η ανανέωση στην Ελλάδα και στα κομματικά ακροατήρια συνδέεται ακόμη, σχεδόν αποκλειστικά, με την ηλικία. Άσχετα αν και οι δυο τους δείχνουν να αποστρέφονται την τεχνολογία και το διαδίκτυο (δείτε εδώ και εδώ τους επίσημους διαδικτυακούς τους κόμβους). Για την ιστορία, ωστόσο, κανείς από τους δυο τους δεν είναι άφθαρτος πολιτικά, ειδικά μικροπολιτικά. Για να φτάσουν στο σήμερα χρειάστηκε να συγκρουστούν με τους εσωκομματικούς τους αντιπάλους. Πολλές φορές. Και όχι αναίμακτα, με την κυριολεκτική έννοια του όρου μιλώντας. Από καρεκλιές και ανοιγμένους πυροσβεστήρες στο παράλληλο σύμπαν των φοιτητικών παρατάξεων, μέχρι τους τακτικισμούς και τις γραμμές λίγο πριν την τελική ευθεία.
Για τον 50άρη, 60άρη, 70άρη που πέρασε τα νιάτα του στις τοπικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα νέα παιδιά -όσο νέος κι αν είναι ένας 34χρονος- είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη. Για τον σημερινό 30άρη, δυνητικά, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο ταύτισης που θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη με τον εκάστοτε πολιτικό χώρο. Η Ιστορία θα δείξει εάν οι δυο τους τα καταφέρουν κι εάν θα είναι οι σταγόνες που θα γεμίσουν κι άλλο το ποτήρι με την εκλογική πελατεία των κομμάτων τους ή εάν θα αποτελέσουν σταγόνες στον ωκεανό.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου