Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Αυτές είναι οι 16 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ- Ποιες αντιδρούν στα σχέδια του Τσίπρα εν όψει Συνεδρίου

Την Τετάρτη έρχεται η «ώρα μηδέν» για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος θα αποφασιστεί η αυτοδιάλυση των συνιστωσών και η δημιουργία ενός ενιαίου κόμματος, απόφαση η οποία δυσαρεστεί αρκετές από τις 16 συνιστώσες που ...
συγκροτούν τον «πολύχρωμο» ΣΥΡΙΖΑ.


Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, η αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ο τρόπος εκλογής των νέων οργάνων, αλλά και τα πολιτικά επίδικα αποτελούν τα «αγκάθια» του Συνεδρίου στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί όλο το βάρος των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος.


Μέχρι στιγμής, στο ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν ανοιχτά συνιστώσες όπως η ΔΕΑ, το ΔΗΚΚΙ, η ΚΕΔΑ και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ενώ μεταβατικό χρονικό για την αυτοδιάλυσή τους ζητά το ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ηγέτη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιες είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Συνασπισμός
Η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία επί σειρά ετών εξασφάλιζε το μεγαλύτερο ποσοστό του κόμματος, είναι ο Συνασπισμός των Κινημάτων, της Αριστεράς και της Οικολογίας (Πρώην Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου). Ο ΣΥΝ, μετρά 21 χρόνια ιστορίας ως ανεξάρτητο κόμμα και αποτελεί την πιο φιλοευρωπαϊκή έκφανση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας παράλληλα μια σύγχρονη κυβέρνηση της Αριστεράς. Μερικά από τα πιο γνωστά στελέχη και βουλευτές του, είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Παπαδημούλής, ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, η Ρένα Δούρου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας κ.α.
  • ΚΟΕ
Με κύρια ιδεολογική κατεύθυνση τον Μάο και τον Στάλιν, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος, αποτελεί το «νούμερο δύο» στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεχωρίζει για τις «σκληρές» της θέσεις. Ενα από τα επιφανή στελέχη της, ο Ρούντι Ρινάλντι, ήταν οπαδός και μαθητής του Γιάννη Χοτζέα, ο οποίος αποχώρησε από το ΚΚΕ τη δεκαετία του '60 και κατήγγειλε το κόμμα διαφωνώντας με τη διαδικασία αποσταλινοποίησης. Τα στελέχη της συμμετείχαν στις δράσεις της πρωτοβουλίας «Δεν πληρώνω» και υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Η ΚΟΕ τάχθηκε υπέρ της αυτοδιάλυσης όλων των συνιστωσών.
  • Nέος Αγωνιστής
Ο νέος αγωνιστής είναι μια από τις σχετικά «φρέσκες» συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συγκροτήθηκε το 2006-2007 και αποτελείται κατά δήλωση του από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ με κύριο δόγμα τον δημοκρατικό σοσιαλισμό.
  • ΔΗΚΚΙ
Το ΔΗΚΚΙ - Σοσιαλιστική Αριστερά αποτελείται από στελέχη του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος που είχε ιδρύσει ο Δημήτρης Τσοβόλας. Μετά τη διάλυση του κόμματος από τον πρόεδρό του, μία ομάδα στελεχών που ανήκουν στον σοσιαλιστικό χώρο, με επικεφαλής τον ηθοποιό Γιώργο Πάντζα και τους Πάνο Μαντά και Ηλία Νικολόπουλο, εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με διακριτή πολιτική παρουσία ως συνιστώσα του πολιτικού σχηματισμού. Κύριες θέσεις του ΔΗΚΚΙ είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, ωστόσο πολλές φορές έχει εκφράσει αντι-ευρωπαϊκές θέσεις και διαφωνούν έντονα με το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης  τους.
  • Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας
Οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» ιδρύθηκαν τον Αύγουστο του 2007. Αρχικό σχήμα ήταν ο «Σύνδεσμος Οικοσοσιαλιστών Ελλάδας», ο οποίος συμμετείχε με δυο μέλη του στην πρώτη διεθνή συνάντηση οικοσοσιαλιστών που έγινε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Τον Νοέμβριο του 2007, μετά τη διάσπαση και διάλυση της «Οικολογικής Παρέμβασης» στην οποία συμμετείχαν τα περισσότερα από τα μέλη του «Συνδέσμου», ο «Σύνδεσμος» μετεξελίχθηκε στην πολιτική οργάνωση «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας» (πηγή: wikipedia)
  • AKOA
Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά προέρχεται από το ΚΚΕ εσωτερικού και έχει κοινά στοιχεία με τα πρώην Κομμουνιστικά Κόμματα της Γαλλίας και της Ιταλίας. Για το λόγο αυτό ανήκει στους λεγόμενους «ευρωκομμουνιστές». «Το όραμά της για σοσιαλισμό με δημοκρατία, ελευθερία και αυτοδιαχείριση, ο κομμουνιστικός ορίζοντας και η αντίθεση στον σταλινισμό, αλλά και στη νεοσυντηρητική σοσιαλδημοκρατία, είναι βασικά στοιχεία της ιδεολογικής κατεύθυνσης» της ΑΚΟΑ. (πηγή: Ελευθεροτυπία)
  • ΚΕΔΑ
Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2001, κυρίως από πρώην μέλη του ΚΚΕ, όπως ο Γιάννης Θεωνάς. Δηλώνουν ότι δεν είναι κόμμα και τα στελέχη της για να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους εκδίδουν την εφημερίδα «Ενότητα». Στο κείμενο των θεσεών τους αναφέρουν ότι η θέση τους «για την κοινή δράση και τη συνεργασία δεν αγνοούσε τα προβλήματα σχέσεων μεταξύ των αριστερών δυνάμεων, τα προβλήματα διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων τα οποία εντάθηκαν μετά την ήττα και την πτώση του "υπαρκτού σοσιαλισμού", ούτε παραγνώριζε το γεγονός ότι θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος ώσπου να κλείσει ο κύκλος της έρευνας, αλλά και της αυτοκριτικής μας για τις αιτίες της ήττας και της πτώσης» (πηγή: Ελευθεροτυπία)
  • Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά είχε ως μητρική οργάνωση την ΟΣΕ - Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε ως τροτσκιστική γκρούπα. Εχει ως επικεφαλής τον δημοσιογράφο Αντώνη Νταβανέλλο.
Επικαλούμενη τη μαρξιστική θεωρία, η ΔΕΑ προτείνει τη «στάση πληρωμών προς τους ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους, την εθνικοποίηση των τραπεζών υπό δημόσιο-δημοκρατικό-εργατικό έλεγχο, τη βαριά φορολογία των επιχειρήσεων και των πλουσίων, σε συνδυασμό με μέτρα κατά της ''δραπέτευσης'' κεφαλαίων», ενώ έχει απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης.

  • Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα
Η αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (ΑΠΟ) δημιουργήθηκε από διάσπαση της συνιστώσας «Κόκκινο» με όραμα τη δημιουργία της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ηγετική φυσιογνωμιά της είναι ο Γιώργος Σαπουνάς. Οπως αναφέρεται σε κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της κίνησης: «Ευρώ ή δραχμή», «εντός ή εκτός ΕΕ» είναι ανεπίκαιρα διλήμματα. Το σωστό ερώτημα είναι: «μπορεί να υπάρξει σήμερα μαζική αντικαπιταλιστική Αριστερά»;
  • Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου
Μια από τις πιο «κεντρώες» συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΔΗΚ στην ιδρυτική της διακήρυξη αναφέρει πως ακολουθεί τα χνάρια του Αλέκου Παναγούλη και τοποθετείται στο Δημοκρατικό Κέντρο, με πρόεδρο τον Σταύρο Καράμπελα.
«Η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου, είναι μία Ένωση Ριζοσπαστών Δημοκρατών στο Κέντρο. Αποτελείται από πολίτες τους οποίους ενώνει η βούληση να εκτελέσουν αποτελεσματικά το καθήκον της συμμετοχής στα κοινά και η επιθυμία να αγωνιστούν για να αλλάξουν τις κοινωνικές δομές και να τις καταστήσουν αντάξιες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στα πλαίσια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (πηγή: edik.gr)

  • Ενωτική Κίνηση
Είναι η συνιστώσα στην οποία είναι βασικό μέλος ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οπως αναφέρεται στον ιστότοπο της συνιστώσας enotikikinisi.gr, η συνιστώσα επιδιώκει ένα «σύγχρονο, ενωτικό, αντιμνημονιακό Κίνημα: Πατριωτισμός σε συνδυασμό με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και δημοκρατική αντίληψη για το μέλλον της Ευρώπης των λαών. Διαγραφή του παράνομου χρέους. Προώθηση σειράς πραγματικών διαρθρωτικών οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στον αντίποδα του χρεοκοπημένου νεοφιλελεύθερου κυβερνητικού προτάγματος και τους εκβιασμούς που το συνοδεύουν. Η λύση του δράματος της χώρας βρίσκεται στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με βάση ένα εναλλακτικό θεσμικό πλαίσιο».
  • Κίνηση Ενεργοί Πολίτες
Οι «Ενεργοί Πολίτες» είναι μια από τις ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, η οποία ζητά την «ενότητα της Αριστεράς» και τη συγκρότηση ενός διευρυμένου Αριστερού Μετώπου, ωστόσο έχει προβάλλει δυναμική αντίδραση στο ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης της.
  • Ροζα
Η ΡΟΖΑ ανήκει σαφώς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις της δεν χωρούν αμφισβήτηση. Τα μέλη της, αναφερόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζουν ότι «δεν θέλουμε να υποτιμά τις διαδικασίες βάσης, συρρικνώνοντας τις ουσιαστικές λειτουργίες του στην κορυφή, και πελαγοδρομεί μεταξύ οργανωτισμού και κεντρικοπολιτικισμού».
  • Κόκκινο
Με σημαντική δράση στον χώρο των μεταναστών αλλά και σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, το «Κόκκινο» έχει έντονη παρουσία και στο εξωτερικό. Στη συνιστώσα ηγούνται ο Πάνος Κοσμάς και ο Δικαίος Ψυκάκος. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, το «Κόκκινο» ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί πιο επιθετικά και να επιμείνει στον σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς στη βάση των Πέντε Σημείων, έστω και με ψήφο ανοχής από τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να εκφράσει την αντιμνημονιακή ψήφο.
  • Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας
Αποτελεί μία από της μικρότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως κύρια ιδεολογική κατεύθυνση την Πατριωτική Αριστερά.
  • Ριζοσπάστες Οικολόγοι
Αποτελούν μια επίσης μικρή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεργάστηκε μαζί του στις εκλογές του Ιουνίου και έχει ως κύρια ιδεολογική κατεύθυνση την Ριζοσπαστική Οικολογία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, δραστηριοποιούνται και ομάδες όπως οι «Ανένταχτοι Αριστεροί», ωστόσο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζονται 16 συνιστώσες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου