Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Νέες επιβαρύνσεις για τα Ι.Χ.

foroepivarynseis
Νωρίτερα κατά έναν χρόνο επανέρχεται ο αποκαλούμενος φόρος πολυτελείας σε Ι.Χ., πισίνες και σκάφη αναψυχής, χωρίς τελικά να αποτελεί το ισοδύναμο για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς τα 110 εκατ. ευρώ που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από την εφαρμογή του μέτρου, θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού κενού.


Η επιστροφή του μέτρου γίνεται, μάλιστα, χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί οι εξόφθαλμες στρεβλώσεις που προκαλεί η οριζόντια εφαρμογή του φόρου στα Ι.Χ. χωρίς να εξετάζονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά εκτός του κυβισμού, όπως για παράδειγμα η εργοστασιακή αξία, με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μεν, αλλά την επόμενη χρονιά.
Για Ι.Χ. από 1.929 έως 2.500 κ.ε. ο φόρος υπολογίζεται στο 5% επί του τεκμηρίου και για μεγαλύτερου κυβισμού στο 10%. Ο φόρος αφορά μόνο σε οχήματα παλαιότητας έως 10 ετών, ενώ για Ι.Χ. 5 έως 10 ετών προβλέπεται μείωση του φόρου κατά 30%. Σε κάθε περίπτωση, δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η εργοστασιακή αξία του οχήματος ή η ιπποδύναμη του.
Ο φόρος για Ι.Χ. 2.000 κ.ε. με βάση τα σημερινά τεκμήρια διαμορφώνεται στα 440 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για οχήματα 5 έως 10 ετών στα 308 ευρώ. Για 2.200 κ.ε. διαμορφώνεται στα 530 ευρώ και για παλαιότερα στα 371 ευρώ, για 2.500 κ.ε. στα 665 ευρώ και για παλαιότερα στα 466 ευρώ, για 3.000 κ.ε. στα 1.780 ευρώ και για παλαιότερα στα 1.245 ευρώ.

Στην τσιμπίδα της εφορίας πιάνονται και οι πισίνες, επί των οποίων ο φόρος θα υπολογιστεί στο 10% επί του τεκμηρίου, ενώ για τα σκάφη αναψυχής θα ισχύσει το Τέλος παραμονής και πλόων, από το οποίο εξαιρούνται τα επαγγελματικά σκάφη, ενώ για τα ιδιωτικά μηχανοκίνητα επιβάλλεται μόνο εφόσον ξεπερνούν τα 10 μέτρα και εφόσον πρόκειται για ιστιοφόρα, τα 12 μέτρα.

Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα συμπεριληφθεί και ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, στον οποίο θα επιστρέψουν οι εκπτώσεις φόρου κατά τον υπολογισμό της παρακράτησης για μισθούς και συντάξεις, όπως επίσης η προκαταβολή φόρου στο 55% αντί 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει την τελευταία προειδοποίηση στο 22% των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ.
Κατ’ αρχήν με νέα εγκύκλιο ενημερώνει για τις νέες διαδικασίες υποβολής περιοδικών δηλώσεων, που προβλέπουν ελάχιστη καταβολή 10 ευρώ και απόδοση του Φόρου σε 2 δόσεις, με την επισήμανση ότι η απόδοση θα πρέπει να γίνεται σε μια δόση εάν ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η καταβολή της προσαύξησης 2% γίνεται ακόμα κι αν ο φόρος αποδοθεί σε μια δόση, ενώ για ελέγχους που γίνονται από την 1η Ιουλίου και μετά, δεν μειώνονται οι πρόσθετοι φόροι και δεν γίνεται ρύθμιση. Σε δεύτερη φάση, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για τους ασυνεπείς, δηλαδή μεταξύ άλλων κατασχέσεις κινητών- ακινήτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου