Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τι διαπιστώνει η έκθεση της Task Force για την Ελλάδα


GREECE-EU-FINANCE-PUBLIC-DEBT
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει την πρόοδο της Ελλάδας στην μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού και στον πόλεμο κατά του «ξεπλύματος» χρήματος. Στην τρίτη έκθεση της Task Force του Χορστ Ράιχενμπαχ, που ήλθε σήμερα στην δημοσιότητα, αναφέρεται σχετικά: «Τόσο τα υπουργεία όσο και το Ελεγκτικό Συνέδριο εργάζονται για την ενδυνάμωση της δημόσιας διοίκησης. Στον χώρο της φορολογικής διοίκησης βρίσκονται εν εξελίξει αλλαγές σε μερικούς κεντρικούς τομείς».

Τις πρώτες επιτυχίες καταγράφει η έκθεση της Task Force στην μάχη κατά του «ξεπλύματος» χρήματος. Ως θετικό κρίνουν οι ειδικοί της το γεγονός της ψήφισης νόμου για την ενδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και της μετεκπαίδευσης των στελεχών των υπουργείων. Παρόλα αυτά, όπως διαπιστώνει και η τρόικα, το αποτέλεσμα στην είσπραξη των φόρων δεν είναι ακόμα το αναμενόμενο, αφού η είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών του δημοσίου δύο μήνες πριν από το πέρας του έτους υπολειπόταν των στόχων κατά ένα περίπου δισ. ευρώ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Olli Rehn, δήλωσε ότι «η Ελλάδα εργάζεται με αποφασιστικότητα σε βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αναγνωρίστηκε και από το Eurogroup», υποσχόμενος παράλληλα την περαιτέρω στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή την προσπάθεια.
Θυμίζουμε ότι η Task Force υποβάλλει ανά τρίμηνο στον Πρόεδρο της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, έκθεση για την κατάσταση της Ελλάδας, ενώ τον γενικό συντονισμό των εργασιών της έχει ο Olli Rehn. Στην παρούσα φάση, η Task-Force συμβουλεύει την Ελλάδα κατά την εφαρμογή 181 σχεδίων, τα οποία χρηματοδοτούνται εν μέρει με κονδύλια της Ε.Ε.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σας παραπέμπουμε στο link για μη ειδικούς, καθώς καιστη λεπτομερέστερη εκδοχή



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου