Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Συρρικνώθηκε η οικονομία της ευρωζώνης

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το Δεκέμβριο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από την έρευνα της βρετανικής εταιρείας Markit.


Ο σύνθετος δείκτης PMI, ο οποίος αντανακλά τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στις 47,3 μονάδες από 46,5 μονάδες το Νοέμβριο (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας). Η παραγωγή μειώθηκε και στους δύο τομείς, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Στη Γερμανία, η παραγωγή αυξήθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους 8 μήνες, αν και η αύξηση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς η άνοδος στις υπηρεσίες αντισταθμίστηκε από ταχύτερη μείωση στη μεταποιητική παραγωγή.

Στη Γαλλία, η παραγωγή μειώθηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα με σημαντικό ρυθμό, παρά τη μικρή επιβράδυνσή του μετά τον Αύγουστο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον δήλωσε ότι «φαίνεται να αυξάνονται οι πιθανότητες επιστροφής της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτός απροόπτων εξελίξεων, εάν μπορέσουν να διατηρηθούν οι πρόσφατες βελτιώσεις».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου