Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τι κάνει σήμερα η Μαριάννα Τόλη;

Είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που παρά την επιτυχία της παραμένει απλή και προσιτή. Η Μαριάννα Τόλη σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο.
 

Στην Ελλάδα έκανε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού, όπου και άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο. 

Παράλληλα, ξεκίνησε δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ συμμετείχε το 1977 στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου. Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο», ήταν αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή. 

Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Tennessee Williams «Η κυρία Στόουν». Για τρία χρόνια επίσης είχε εκπομπή στη σημερινή ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, έχει μεταφράσει βιβλία και έχει γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που έχει ανεβάσει. 

 

Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται, όπως λέει στο newsbeast.gr, για την παράσταση «Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Γκλόρια. 

«Φέτος στο Θέατρο Γκλόρια θα παρουσιαστεί ο Μολυβένιος Στρατιώτης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που διασκεύασα σε μιούζικαλ και θα το σκηνοθετήσω. Πιστή στην ομάδα που πάντα με συντροφεύει στις παραστάσεις μου και που αποτελείται αυτή τη φορά από εννιά από τους καλύτερους ηθοποιούς τραγουδιστές και χορευτές και μουσικούς που υπάρχουν στον χώρο του μουσικοχορευτικού θεάτρου, θα παρουσιάσουμε μια εντελώς πρωτότυπη διασκευή αυτής της υπέροχης ιστορίας που αναφέρεται στη δύναμη της αγάπης», λέει. 

Και τονίζει: «Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων στις μέρες μας είναι μόνο ένα από τα θέματα που πραγματεύεται το έργο μας και που παρατηρείται κυρίως στους νέους της εποχής μας που βρίσκουν καταφύγιο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνα. Με θλίβει αυτή η εικόνα. Νοιώθω πως με κάθε μέσον που διαθέτω μέσω της τέχνης και του θεάτρου θα ήθελα να ταρακουνήσω τη νεολαία μας για να ξαναβρεί τον εαυτό της. Δύσκολο εγχείρημα».

Τα Χριστούγεννα θα παρουσιαστεί η ταινία-μιούζικαλ «Les Miserables» με τον Χιου Τζάκμαν, τον Ράσσελ Κρόου και την Αν Χαθαγουαίη και η Μαριάννα Τόλη έχει αναλάβει τον υποτιτλισμό και τη μετάφραση. 

Φέτος, μετά από πολλά χρόνια, συναντιέται μουσικά ξανά με τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς με τον οποίο βρέθηκαν στη Γιουροβίζιον. 

«Ο φίλος και παλιός συνεργάτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς συνέθεσε το τραγούδι της εισαγωγής και θα το ερμηνεύσουμε μαζί σε βίντεο. Ο Ρόμπερτ έχει γράψει υπέροχες μελωδίες και στίχους που έχουν μείνει στην ιστορία. Χαίρομαι που συνεργαζόμαστε άλλη μια φορά. Εκτιμώ τον χαρακτήρα του και ξέρω πόσο αγαπά τα παιδιά. Αυτό για μένα είναι σημαντικό», αναφέρει.

Και για να δείξει πόσο υποστηρίζει την ομάδα της, αναφέρει όλους τους συντελεστές λέγοντας ότι οι χορογραφίες είναι του Αλέξανδρου Κουζίτσκιν, η μουσική ενορχήστρωση του Αλέκου Μπαζάνη ο οποίος έχει συνθέσει και τρία τραγούδια της παράστασης. Τα σκηνικά της Δέσποινας Βολίδη και τα κουστούμια της Ιωάννας Κουρμπέλα. 

«Θεωρώντας ότι ψυχαγωγία και η εκπαίδευση είναι αλληλένδετα, θεωρούμε πως είναι σημαντικό και οι εκπαιδευτικοί να μοιράζονται μαζί μας θέματα που αφορούν τους μαθητές τους γι’ αυτό θα οργανώσουμε στο θέατρο σεμινάρια για θεατρικό παιχνίδι μαζί με την Κέλλυ Σταμουλάκη που έχει την διεύθυνση του εκπαιδευτικού προγράμματος». 

Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή της στο παιδικό θέατρο και τα παιδιά. «Νοιώθω πως τα παιδιά είναι το ίδιο ώριμα σε κάποιους τομείς με μας τους μεγάλους και κάτω από αυτό το πρίσμα σκηνοθετώ παραστάσεις που είναι για όλη την οικογένεια. Τις παραστάσεις που παρακολουθούν τα παιδιά μας πρέπει να τις βλέπουμε και εμείς γιατί μαθαίνουμε πολλά από τις αντιδράσεις τους και κυρίως βλέπουμε ποιες πόρτες της ψυχής μας έχουμε κλείσει γιατί "μεγαλώσαμε"». 

Η Μαριάννα Τόλη αναρωτιέται μάλιστα: «Πώς λοιπόν θα ακολουθήσουμε τους νέους, πώς θα τους κατανοήσουμε αν η καρδιά μας είναι κλειστή, αν έχουμε "μουχλιάσει" γιατί πολλά μας έχουν πονέσει και τα έχουμε σκεπάσει με τα τείχη της άμυνας; Αν θέλουμε να καθοδηγούμε τα παιδιά μας δεν μπορούμε να το κάνουμε από θέση ισχύος αλλά από τη θέση που έχει μια παιδική καρδιά που λάμπει από φρεσκάδα. Τέτοια πρέπει να ξαναγίνει και η δική μας. Τέτοια θέλω να είναι πάντα και η δική μου». 

Στέκεται όμως και στο θέμα των νέων που πιστεύουν ότι δεν έχουν μέλλον λόγω της κατάστασης και αναφέρει: «Για μένα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μία από τις πιο σημαντικές φιλοσοφίες αυτής της ζωής είναι ότι θα πρέπει να έχουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη της ζωής μας. Αν παραδώσουμε αυτή την ευθύνη σε άλλους, στο κράτος π.χ ή στους πολιτικούς μας, θα θάψουμε όλες μας τις ελπίδες. Άνθρωποι επέζησαν από το Ολοκαύτωμα και εμείς δεν θα επιζήσουμε μιας κρίσης; Δεν μπορώ να το δεχτώ. Ίσως οι νέοι και εμείς όλοι να δυσκολευτούμε, αλλά όπως έλεγε ο φιλόσοφος Νίτσε: "Ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς" Αυτή η κρίση είναι το μάθημα που πρέπει να πάρουμε σαν Έλληνες. Είχαμε λίγο...ξεχαρβαλωθεί...απαίδευτα είχαμε ενδώσει στην καλοπέραση και στην υπερβολή....θα μάθουμε να ζούμε με περισσότερο μέτρο. Ο καθένας μας εκεί που πρέπει. Το μάθημα είναι εκεί για να το πάρουμε». 

Της αρέσει πολύ η ψυχολογία και σε μεγάλη ηλικία πήρε το δίπλωμά της. «Μου αρέσει να διαβάζω ψυχολογία και φιλοσοφία και να βάζω σε πράξη τους θησαυρούς που κρύβονται εκεί μέσω των σχέσεών μου με άλλους ανθρώπους. Πιστεύω στην εξέλιξη του ανθρώπου. Η ζωή χωρίς αυτή την εξέλιξη μου φαίνεται ανούσια. Δεν προσφέρουμε τίποτα στην ανθρωπότητα». Και γι’ αυτό πιστεύει ότι όλοι «είμαστε συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου