Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τα 10 εξυπνότερα ζώα στον κόσμο

Η γη είναι γεμάτη από ζωντανά πλάσματα,ζωντανούς οργανισμούς που ακούν, βλέπουν, και προσαρμόζονται με ακρίβεια, μπόρεσαν να εξελιχθούν και να επιβιώσουν σε αυτόν τον πλανήτη. Το βασίλειο των ζώων είναι χτισμένο γύρω από θηλαστικά, τρωκτικά, τα κητοειδή, πτηνά, ερπετά, μαλάκια κλπ.

Οι άνθρωποι κατάφεραν να κυριαρχήσουν ως το πιο έξυπνο είδος και να αναρριχηθούν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, αλλά, πολλοί πληθυσμοί ζώων έχουν επίσης επιτυχία στην αναπαραγωγή, την επέκταση και την προσαρμογή στις παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες.
Είναι εκπληκτικό ότι μερικά ζώα έχουν κατά πολύ μεγαλύτερη διαίσθηση των φυσικών φαινομένων από τους ανθρώπους. Το καλύτερο παράδειγμα είναι το 2004 με το σεισμό και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό. Πολλά είδη ζώων ανέβηκαν προς τους λόφους πολύ πριν γίνει εμφανής ο κίνδυνος για τον άνθρωπο. Ο πληθυσμός αυτών των ζώων είναι πολύ μεγάλος και αξίζει το ενδιαφέρον μας. Έχουν γλώσσες, ιδιομορφίες, κανόνες και οι στόχους για την επιβίωση. Σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα 10 πιο έξυπνα ζώα και τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο ξεχωριστά.

Νο 10. Αράχνη (είδος Portia Labiata)
Αυτό το είδος είναι μέλος του γένους Portia των αραχνών και είναι σίγουρα το μικρότερο πλάσμα στον κατάλογο. Κατοικούν σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις και δάση στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία.
Έχουν αποδείξει τις ικανότητες μάθησης σε εργαστηριακές δοκιμές και έχουν την ετικέτα του πιο έξυπνου σκαθαριού στον κόσμο. Λειτουργούν εκπληκτικά καλά στην επίλυση αριθμητικών προβλημάτων και εργασιών. Μία από τις δεξιότητές τους είναι να προσελκύουν άλλες αράχνες για τροφή. Για να γίνει αυτό, βγαίνουν από το κέντρο του ιστού και μιμούνται το παγιδευμένο έντομο. Εάν επιτευχθεί ο στόχος της, τότε θα θυμάται και την επόμενη φορά τι έκανε και θα κάνει ακριβώς το ίδιο.
Το είδος αυτό έχει πολύ μεγάλη οπτική γωνία και απίστευτα ενστικτώδη συμπεριφορά και δείχνει να έχει πολύ μεγάλη και ισχυρή γνωσιακή βάση. Μπορούν να περιμένουν για ώρες μέχρι να έρθει η τέλεια στιγμή της επίθεσης. Έχουν επίσης δείξει σημάδια επιλογής της λείας τους.

Νο 9. Αρουραίοι
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη αρουραίων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αρουραίοι είναι ένα από τα πιο μελετημένα και εργαστηριακά δοκιμασμένα ζώα του πλανήτη. Έχουν γίνει αντικείμενα ερευνών και δοκιμών σε πολλές διάσημες μελέτες. Ο λόγος είναι ότι έχουν παρόμοια φυσιολογία με τον άνθρωπο και είναι κοντινή η πειραματική σύγκριση. Όλοι αρουραίοι μαθαίνουν να συμπεριφέρονται και μαθαίνουν νέα κόλπα πολύ εύκολα.
Το 2007 μία μελέτη διαπίστωσε ότι ποντίκια διαθέτουν «μεταγνώση», (αντίληψη, προσοχή, μνήμη, σκέψη, γλώσσα, μάθηση) η οποία είναι μια διανοητική ικανότητα που υπήρχε στο παρελθόν μόνο στους ανθρώπους και σε ορισμένα πρωτεύοντα θηλαστικά. Οι Αρουραίοι έχουν καταπληκτική αίσθηση της όσφρησης και της ακοής. Μπορούν να εκπαιδευτούν για να εντοπίζουν νάρκες και βόμβες. Αυτά τα ζώα είναι απίστευτα στο να βρουν την έξοδο σε λαβύρινθους. Οι αρουραίοι είναι κοινωνικά ζώα νιώθουν τύψεις, ενθουσιασμό, την απώλεια και το στρες. Ο τρόπος που ονειρεύονται είναι παρόμοιος με του ανθρώπου. Έχουν επίσης οργανωτικές ικανότητες και τεχνικές καλλωπισμού.

Νο 8. Αρπακτικά και κοράκια
Έχουν ομαδοποιηθεί αυτά τα δύο, διότι είναι και τα δύο μέλη της οικογένειας των κορακοειδών. Αυτή η οικογένεια θεωρείται ευρέως η πιο έξυπνη από όλα τα πτηνά. Ο επιστημονικός προσδιορισμός του I.Q. των πτηνών βγαίνει με βάση αυτά. Μπορούν να υπολογίσουν, να διακρίνουν πολύπλοκα σχήματα και να εκτελούν τα εργασίες παρατήρησης. Είναι εξαιρετικά κοινωνικά πλάσματα.
Άγρια κοράκια στο Ισραήλ έχουν μάθει να χρησιμοποιούν ψίχουλα από ψωμί για δόλωμα για να πιάνουν ψάρια. Έχουν μελετηθεί επίσης για την ικανότητα τους να χρησιμοποιούν εργαλεία στην αναζήτηση τροφής. Επίσης έχουν την αντίληψη να ρίχνουν ξηρούς καρπούς και διάφορα άλλα τρόφιμα με σκληρό κέλυφος στους δρόμους και περιμένουν να τα σπάσει κάποιο αυτοκίνητο και στη συνέχεια να πάρουν το εσωτερικό τους.

Νο 7. Κόλλευ
Τα σκυλιά της ράτσας Κόλλευ θεωρούνται τα πιο έξυπνα σκυλιά στον κόσμο. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε κοπάδια με πρόβατα και γενικότερα στην κτηνοτροφία. Έχουν ιδιαίτερες ικανότητες στη διαχείριση των ζώων και είναι ένα πολύ καλό κατοικίδιο. Είναι πολύ δεκτικά στη σωματική άσκηση και την εκπαίδευση.
Σε περιοχές της Αυστραλίας έχεις διαπιστωθεί πως ένα εκπαιδευμένο Κόλλευ μπορεί να πετύχει πέντε φορές περισσότερη εργασία από τον άνθρωπο. Κυριαρχούν σε διαγωνισμούς για σκύλους σε όλα τα αθλήματα και επίσης έχουν πολύ καλές επιδόσεις σε διαγωνισμούς χορού. Έχουν καταπληκτική αίσθηση της όσφρησης και θεωρούνται ευρέως ως σκύλοι ανίχνευσης. Μπορούν να εκπαιδευτούν για εύρεση ναρκωτικών και χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Έχουν αυτόνομη προσωπικότητα, μπορούν να μάθουν την ρουτίνα του ανθρώπου και να προβλέπουν στη συνέχεια την επόμενη μας κίνηση.

Νο 6. Γιγάντιο χταπόδι βόρειου Ειρηνικού
Ζει στα βάθη του ωκεανού και ανήκει στην οικογένεια των κεφαλόποδων. Όλα τα είδη των κεφαλόποδων είναι γνωστό ότι έχουν απίστευτη διανοητική ικανότητα. Το χταπόδι θεωρείται ο πιο έξυπνος ασπόνδυλος οργανισμός. Σε πειραματικές συνθήκες, τα ζώα αυτά έχουν εμφανίσει τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη μνήμη. Έχουν απίστευτη παρατήρηση, μάθηση και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Τα χταπόδια έχουν εξαιρετικά μεγάλο νευρικό σύστημα, αλλά μόνον ένα μικρό τμήμα βρίσκεται στον εγκέφαλο τους. Τα δύο τρίτα των νευρώνων τους βρίσκονται στα πλοκάμια τους και αυτό τους δίνει πολύ μεγάλη αυτονομία. Θεωρείτε ειδήμων στη μίμηση και στο καμουφλάζ και είναι «επαγγελματίας» στις αποδράσεις. Έχουν πολύ έντονη όραση, εκπληκτική αίσθηση αφής και είναι πολύ γρήγορα. Δεν είναι πολύ καλά «αξιοθέατα» σε ζωολογικούς κήπους γιατί δημιουργούν πολλά προβλήματα λόγω εξυπνάδας (ανοίγουν βαλβίδες, πλημμυρίζουν χώρους κ.α.).



Νο 5. Αφρικανικός (γκρι) παπαγάλος
Το είδος αυτό βρίσκεται στη Δυτική και Κεντρική Αφρική σε τροπικά δάση. Οι παπαγάλοι πάντα ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι μπορούν να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, αλλά το είδος αυτό μπορεί να συνδέσει τα λόγια με το νόημα τους και να συντάξει μικρές προτάσεις.
Αυτά τα πουλιά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω τραγουδιών, ήχων ή και με τη γλώσσα του σώματος. Μπορεί εύκολα να εκπαιδευτεί να ακούει και να εκτελεί κάποιες δραστηριότητες. Μπορεί να μιμείται φωνές και ήχους τέλεια. Ένας παπαγάλος μπορεί να εντοπίσει πάνω από πενήντα αντικείμενα, επτά χρώματα, πέντε σχήματα και αριθμούς έως το έξι.
Καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ μεγάλων και μικρών αντικειμένων, το πάνω με το κάτω και μάλιστα δείχνει κατανόηση των συναισθημάτων μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ένας Ιάπωνας έχασε τον παπαγάλο του, ο οποίος βρέθηκε σε κάποιο νοσοκομείο της Ιαπωνίας, εκεί άρχισε να λέει το όνομα και την διεύθυνση του αφεντικού του και έτσι μπόρεσε να επιστρέψει ξανά στον κάτοχο του, αφού πρώτα διασκέδασε το νοσοκομείο με τραγούδια και χορούς.

Νο 4. Ελέφαντες
Υπάρχουν τρία ήδη ελεφάντων τα οποία ζουν στην Αφρική και στην Ασία. Τα τρία αυτά ήδη έχουν κληρονομήσει την ίδια γενετική ιδιοφυΐα. Σε πολλούς πολιτισμούς οι ελέφαντες θεωρούνται ως σύμβολο της σοφίας και είναι γνωστοί για την απίστευτη μνήμη τους. Δημιουργούν εσωτερικούς χάρτες και θυμούνται ακριβείς θέσεις νερού και τροφής που έχουν να επισκεφθούν χρόνια. Ο εγκέφαλος του ελέφαντα είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο ζώου. Έχουν απίστευτη ακοή και χρησιμοποιούν και τα δύο αυτιά τους και τον κορμό για να ακούσουν.
Επικοινωνούν με τις προβοσκίδες τους που τις χρησιμοποιούν σαν τρομπέτες και μπορούν να μεταφέρουν ήχους σε μεγάλες αποστάσεις. Είναι ένα από τα ελάχιστα είδη τα οποία μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους σε καθρέπτη. Οι ελέφαντες λειτουργούν σε ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών και δράσεων, παίζουν μουσική, νιώθουν θλίψη, παίζουν παιχνίδια και έχουν προηγμένη αίσθηση της χρήσης των εργαλείων. Έχουν μια απίστευτη αίσθηση για τα καλλιτεχνικά, μπορούν να ζωγραφίσουν πορτρέτα και να εκφραστούν μέσα από αυτό.

Νο 3. Μαϊμού (είδος Μακάκος)
Μετά τον άνθρωπο, το είδος αυτό είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο. Είναι γνωστό για την νοημοσύνη του και εξαιτίας αυτού έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην βιολογική και ιατρική έρευνα. Έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν, έχουν πολύ καλή μνήμη και μπορούν και παίρνουν αποφάσεις. Χρησιμοποιούν εκφράσεις του προσώπου οι οποίες είναι κατανοητές και από τους ανθρώπους.
Εμφανίζουν τάσεις αυτοκτονίας, μπορούν να κάνουν προγραμματισμένη επίθεση και είναι πολύ κοινωνικά ζώα. Το φωνητικό τους σύστημα έχει πολλές ομοιότητες με την ανθρώπινη επικοινωνία. Μπορεί να κερδίζει μάχες με άλλα ζώα η και αγώνες με βάση την νοημοσύνη της. Ο άνθρωπος έχει κατά 93% κοινό DNA με το είδος αυτό.

Νο 2. Δελφίνια
Η οικογένεια των κητοειδών, που αποτελείται από τα δελφίνια και τις φάλαινες θεωρούνται τα πιο έξυπνα ζώα που κατοικούν στον ωκεανό. Το Ρινοδέλφινο ζει σε ζεστά νερά σε όλο τον κόσμο και είναι το πιο έξυπνο είδος δελφινιού. Έχει εξαιρετικά μεγάλο εγκέφαλο και ο πρόσθιος λοβός τους είναι κατά 40% μεγαλύτερος από το δικό μας. Το σημείο αυτό του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία, την επεξεργασία πληροφοριών, την επίλυση προβλημάτων κ.α..
Εκπαιδεύονται πολύ εύκολα, έχουν ικανότητα να λύνουν προβλήματα, να σκέφτονται, να κατανοούν και να μαθαίνουν από προηγούμενες εμπειρίες. Εντοπίζουν την τροφή τους με ήχους και με αυτό το τρόπου επικοινωνούν και μεταξύ τους. Είναι επίσης ενδιαφέρον να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δελφίνια δείχνουν συμπόνια για τα άλλα είδη και υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για δελφίνια που βοήθησαν αλλά ζώα να γλυτώσουν και σε πολλές περιπτώσεις και ανθρώπους.

Νο 1. Χιμπατζής
Ζουν σε τροπικά δάση και υγρές σαβάνες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μπορούν να μάθουν, να εκτελούν οργανωτικά καθήκοντα σκέψης και έχουν καλύτερη μνήμη από οποιοδήποτε άλλο ζώο. Σε πολλούς διαγωνισμούς μνήμης έχουν κερδίσει ανθρώπους με πανεπιστημιακή μόρφωση.
Μπορούν με τη χρήση υπολογιστών να λύσουν αριθμητικά προβλήματα. Μπορούν να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα και να επικοινωνήσουν στη νοηματική γλώσσα με τους ανθρώπους. Έχουν προηγμένη γνώση των εργαλείων, φτιάχνουν λόγχες, οπές στα δέντρα, χρησιμοποιούν πέτρες για να σπάσουν το κέλυφος από καρπούς καθώς επίσης και τα φύλλα των δέντρων για σφουγγάρι.
Κάνουν ελιγμούς τακτικής κατά την επίθεση και χρησιμοποιούν τεχνικές χειραγώγησης εντός των οικογενειών τους. Το DNA τους είναι κατά 98% όμοιο με το ανθρώπινο είδος. Έχει 4 με 6 εκατομμύρια χρόνια περίπου απόκλιση στην εξέλιξη του από τον άνθρωπο. Μόλις αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τις πραγματικές δυνατότητες τους.
Σύμφωνα με το βιβλίο του Μπράιαν Τζόνσον «World’s Smartest Animal Ever».






http://picantiko.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου